Logo


Naslov članka: 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 06 March 2012 - 19:17:09

NOVO NA PROGRAMU
KRVNA OSVETA - NOVI FILM REDATELJA USPJEŠNOG PRVIJENCA 'MARIJA MILOSTI PUNA'

'Krvna osveta' drugi je film Joshue Marstona, redatelja koji je veliki uspjeh postigao svojim prvijencem 'Marija milosti puna', dobivši za njega više od trideset nagrada i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje ženske glumice (Catalina Sandino Moreno). 'Krvna osveta' na program kina Europa dolazi 6. ožujka, a nakon zagrebačke kinodistribucije, dolazi i u ostala nezavisna kina u Hrvatskoj.

Sedam godina nakon velikog uspjeha filma 'Marija milosti puna' s radnjom smještenom u Kolumbiji, Joshua Marston vraća se na velika platna dramom na albanskom jeziku sa sjajnim albanskim naturščicima.Dugo čekanje se isplatilo, jer je Marston svojim novim filmom 'Krvna osveta' uspio ispuniti očekivanja publike i kritike te još jednom stvoriti nevjerojatan dojam autentičnosti iako je i u ovom filmu zašao u teritorij njemu nepoznate kulture i jezika.
Ova snažna priča o sazrijevanju prati tinejdžera Nika u suvremenoj Albaniji, koji dane provodi uz svoje vršnjake, vozi motocikl i očijuka s djevojkom Bardhom. Nakon što konflikt njegova oca i strica sa susjedima završi ubojstvom, Nik i njegova obitelj nađu se zatvoreni u kući pod strogim pravilima Kanuna. Naime, prema zakonima ovog albanskog kodeksa iz 15. stoljeća, obitelj ubijenog može tražiti pravdu tako što će ubiti bilo kojeg muškog člana iz ubojičina klana. Dok se njegov otac skriva, Nik postaje glavna meta, zatočen s mlađim bratom i sestrom u nekoj vrsti srednjovjekovnog kućnog pritvora. Rastrgan između želje za normalnim životom i odgovornosti za obitelj, Nik će morati donijeti važne odluke.

'Krvna osveta' nagrađena je čak dvjema nagradama na prošlogodišnjem Berlinaleu, posebnim priznanjem ekumenskog žirija i Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij.
Raspored projekcija možete pronaći na http://www.kinoeuropa.hr/ .


Iz kritika:

'Cjelovita i uzbudljiva drama..'
Hollywood reporter

‘Krvna osveta najbolje funkcionira kao kompleksan i konfliktan portret mladih koji se bore s tradicijom nasilja… ‘
Sound on Sight

‘Kao i u svom prvijencu, Marston ne nudi jednostavne odgovore, samo sugerira da snaga pojedinca može oblikovati njihov vlastiti svijet… ‘
Slant Magazine

'...Marston delikatno prenosi živote glavnih likova čiji se svjetovi polagano raspadaju...'
Village Voice

‘Marston svoj Balkan imaginira vrlo obazrivo, sjeverna Albanija u njegovom je filmu mjesto u koje je ušla modernost, tu su mobiteli, računala i playstation, pa se u tom kontekstu prakticiranje kodeksa časti poput “kanuna” čini još intrigantnijim.’
Jurica Pavičić, Jutarnji list


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13768 )