Logo


Naslov članka: 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 05 March 2012 - 23:31:10

Hrvatskom filmu Fleke mladog akademskog redatelja Alde Tardozzija večeras je na završnoj svečanosti jubilarnog četrdesetog FEST-a (Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu) dodijeljeno posebno priznanje žirija u natjecateljskom programu Europa van Europe. Nagrada je dodijeljena za hrabar i inovativan debitantski rad, iskren i pun energije, bez uobičajenih šablona autorskog filma.Tročlani međunarodni žiri 40. FEST-a u sastavu: predsjednik žirija reditelj Darko Bajić, britanski filmski kritičar i osnivač Filmskog festivala u Oxfordu Philip Bergson te češki stručnjak za medije i audiovizualnu umjetnost Radovan Holub, dodijelio je Grand Prix ruskom ostvarenju Beduin redatelja Igora Vološina. Film je proglašen najboljim u programu Europa van Europe, a u obrazloženju se navodi kako je nagrada dodijeljena za majstorstvo režije i kompozicije, za umijeće u radu s glumcima i u pričanju suvremene bajke o tome dokle je majka spremna ići iz ljubavi prema svojoj kćerci na samrti, vodeći je iz njenog rodnog Kijeva do Sankt Petersburga, a zatim do jordanskih pustinja. Speci-jalna nagrada žirija, pripala je filmu Fleke hrvatskog redatelja Alda Tardozzija. “Smatramo da je ovo pravi početak mladog hrvatskog autora, i mislimo da je ovo film koji je bježao od uobičajenih šablona autorskog filma”, objasnio je Bajić.

“Drago mi je da je žiri ovogodišnjeg FEST-a prepoznao kvalitete našeg filma, a pogotovo strast, energiju i trud cijele ekipe zahvaljujući kojoj je ovaj film i nastao. Nadam se da će ovaj film poslužiti kao primjer svim sadašnjim i budućim filmskim redateljima u regiji da se okušaju snimiti svoj prvi dugometražni igrani film.”, izjavio je redatelj Aldo Tardozzi.

Fleke su jedini hrvatski predstavnik koji je bio prikazan u natjecateljskom programu FEST-a . Uz dva nagrađena ostvarenja u programu Europa van Europe od 24. veljače do 4. ožujka, prikazano je još pet filmova: izraelski Restaurator (Restoration), Budućnost je vječna (Gelecek uzun surer) u tursko- francusko- njemačkoj koprodukciji, Lokalni vampir iz Crne gore, Bijela sol (Marilivit tetri ) iz Gruzije, te Maja (Maya) iz Albanije. Natjeca-teljski program Europa van Europe utemeljen je 2007. godine i posvećen je filmovima nastalim u europskim zemljama koje nisu članice Europske unije.

http://www.youtube.com/watch?v=piJTfY_jSHA


http://www.fest.rs/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0.4.html


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13762 )