Logo


Naslov članka: 'Noćni brodovi' preko Europe – u kina (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 01 March 2012 - 22:48:56

Igrani cjelovečernji prvijenac Igora Mirkovića 'Noćni brodovi' stiže u hrvatska kina 15. ožujka, no već ga hvali središnji on-line informacijski punkt europskog filma. «I Polič i Karić su izvanredni», piše Cineuropa.

Ana Karić i Radko Polič kao 70-godišnji tijedžeri u bijegu, glavne su zvijezde dugoočekivanog igranog prvijenaca Igora Mirkovića. Film 'Noćni Brodovi', u kino-distribuciju kreće 15.ožujka.

*** kino najava: http://youtu.be/1GLrRHzK0Lw ***

Zadnja je jednaka kao prva, neočekivana, začuđujuća i nespretna. Stotinu je priča o prvoj ljubavi, ovo je priča o zadnjoj. O romansi koju nitko nije očekivao, i nikada se ne bi dogodila, da Helena i Jakov nisu skočili preko ograde balkona i kao sedamdesetogodišnji tinejdžeri pobjegli u noć.I život će odjednom postati drukčiji: autom koji ne može u rikverc krenut će neutabanim stazama, bacit će mobitele u rijeku, poslati svakodnevicu kvragu i kao bjegunci krenut u posljednju avanturu, gdje čeka brod na koji Helena nije otišla prije šezdeset godina...

Sinopsis je to filma 'Noćni brodovi', igranog prvijenca nekadašnjeg televizijskog novinara i voditelja, a već godinama – filmaša i čelnog čovjeka Motovun film festivala, Igora Mirkovića. Po vlastitom priznanju Mirković je televiziju napustio kako bi snimao dokumentarce od kojih su posebno zapažena i u kinima gledana bila dva dugometražna - 'Novo, novo vrijeme' (2001.) film o političkim promjenama nakon smrti predsjednika Tuđmana, (nastao u redateljskoj suradnji s Rajkom Grlićem), te 'Sretno dijete' (2003.) film o punk-rocku u Jugoslaviji i odrastanju u socijalizmu.

'Noćni brodovi' su ljubavna priča za koju je Mirković scenarij napisao s višestruko nagrađivanim hrvatskim dramatičarom Elvisom Bošnjakom, a čiju sjajnu glumačku podjelu predvode velike glumačke zvijezde regionalne kinematografije - Ana Karić i Radko Polič.


“Ovo je priča o tome kako dušu nije moguće umiroviti, ovo je film o spašavanju sebe, to je bitka protiv svega što se u vama suši“, kaže Ana Karić koja film opisuje kao hrvatsku verziju 'Mostova okruga Madison'.


Kako u svojoj recenziji filma navodi Cineuropa «I Polič i Karić su izvanredni, što i moraju biti jer film gotovo potpunosti počiva na njih dvoje. Podjednako su dobri kad portretiraju svoje likove kao slabe i bolesne, kao i kad su energični i puni života. Produkcija je izvrsna, a film stiliziran i elegantan...»

(http://cineuropa.org/ffocusarticle.aspx?lang=en&treeID=2349&docu<i>mentID=216444 )

U 'Noćnim brodovima' igraju još i Pero Kvrgić, Renata Ulmanski, Bogdan Diklić, Jadranka Đokić, Lana Barić, Angel Palašev, te u cameo ulozi - Stjepan Jimmy Stanić, dok soundtrack filma potpisuje Tamara Obrovac, a bonus-track – skupina Meritas.

Film je šest tjedana na lokacijama u Zagrebu, Rijeci i okolici Đurđevca snimao direktor fotografije Silvestar Kolbas, a montirala ga je Ivana Fumić.

Glavni je producent 'Noćnih brodova' zagrebačka produkcijska kuća Studio DIM u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, te Bela filmom iz Ljubljane i Delirijumom iz Beograda. Uz Hrvatski audiovizualni centar, film su podržali i jedan od najvećih europskih filmskih fondova - Eurimages, program MEDIA, Grad Rijeka, Filmski centar Srbije, Slovenski filmski sklada, Viba filma i RTV Slovenija.

'Noćni brodovi' u hrvatska kina stižu 15. ožujka, a već ih nekoliko tjedana najavljuje single i spot skupine Meritas – 'Još jednom': http://www.youtube.com/watch?v=XX4H5HiAu0U

Detaljnije informacije o filmu na njegovim službenim stranicama http://nightboats.com


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13729 )