Logo


Naslov članka: EUROKAZ SALOON - OŽUJAK 2012 (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 22 February 2012 - 22:53:05

EUROKAZ SALOON
ožujak 2012.

Niz tribina u prostorima festivala Eurokaz u Dežmanovom prolazu 3 nastavlja odgovarati na goruće probleme hrvatske kulture te izvedbenih umjetnosti napose. Nakon što je jedini kulturu postavio kao ravnopravnu temu u predizborno vrijeme, pritom i sa strane zahtjeva i provedivosti kulturne produkcije otvorivši temu europskog pripadanja čak i prije marketinške ofenzive koja je popratila nedavni referendum, Eurokaz Saloon u svojim sljedećim izdanjima pronašao je još zanimljivih a nepročitanih poglavlja naše kulturne zbilje. Smjenjivost i nesmjenjivost ravnatelja domaćih ustanova u kulturi, s naglaskom na kazališta, tema je prvog Saloona u ovoj godini, dok je drugi u mjesecu ožujku rezerviran za način praćenja kulture od strane javnog servisa kakav bi HTV trebao biti.

Igor Ružić,
voditelj Eurokaz Saloona


Opstanak Nedodirljivih
ili: mandati neodređenog trajanja u hrvatskom kazalištu
1. ožujka 2012. u 19 sati
Iako se o kazalištu u Hrvatskoj ponekad čak i dosta jasno govori, neke teme ostaju neizgovorene. O njima se nema što reći, o njima se sve zna. Tako se, na primjer, zna da je vođenje kazališta mandatna dužnost, a ne sinekura ili cjeloživotna zahvalnica. Međutim, Zakon o kazalištima ne pripisuje koliko mandata ravnatelj ili intendant može izdržati. Stoga su domaći ravnatelji smjenjivi samo na dva načina: vlastitim zamorom materijala ili političkom igrom. U prvom slučaju smjena dolazi prekasno, u drugom, često, prerano. Što se događa u međuvremenu, tko sve 'igra' u lancu odlučivanja o čelnim ljudima domaćih kazališta i, možda najvažnije pitanje, zašto iz natječaja u natječaj ima sve manje kvalitetnih kandidata? Drugim riječima, zašto se kazalište, kao jedna od najpolitičnijih umjetnosti, i na taj način miri sa statusom quo?


Velika kultura malog ekrana
ili: hoće li hrvatskoj kulturi pomoći pokretanje Trećeg programa HTV-a
22. ožujka 2012. u 19 sati
O javnom servisu Hrvatske radiotelevizije govori se i kad treba i kad ne treba, ali se o njoj ipak nešto manje misli, barem na samom Prisavlju. Činjenica da se istodobno već godinama prijeti ukidanjem Trećem programu Hrvatskog radija, dok se odnedavno na velika zvona najavljuje pokretanje Trećeg programa Hrvatske televizije, posvećenog, da bi zabuna bila konzistentnija – kulturi, znanosti i obrazovanju. HTV je već godinama u žrvnju istodobnih želja za komercijalizacijom te eventualnom privatizacijom, i inzistiranju na njezinoj ulozi kao javnog servisa kojem gledanost može biti jedan od parametara, ali ne i presudni. Koliko su kulturnjaci zadovoljni prezentacijom kulture na HTV-u najbolje govore njihovi ugašeni mali ekrani. Hoće li do kraja godine zaista imati razlog ponovno ga upaliti? I znači li to da će pritom morati – ugasiti radio?


http://www.eurokaz.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13663 )