Logo


Naslov članka: Hrvatska premijera filma 'Fabrio' (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 21 February 2012 - 23:23:01

svečana hrvatska premijera dokumentarnog filma Fabrio

U četvrtak, 23. veljače u 20 sati održat će se hrvatska Premijera novog dokumentarnog filma riječkog redatelja Bernardina Modrića - Fabrio.


Nedjeljko Fabrio svoja nadahnuća nalazi na istočnim obalama Jadrana gdje su se u ludilu povijesti ispreplitali slavenski, romanski, germanski i mađarski politički interesi i kulturni utjecaji. Junaci njegove jadranske trilogije (romani Vježbanje života, Berenikina kosa i Triemeron) pripadnici su hrvatskog i talijanskog naroda čiji stoljetni složeni odnosi pričaju o davnim prožimanjima i starim posizanjima, o asimilaciji i iredentizmu, o emigraciji i egzodusu, o oprečnosti političkih ideologija koje su donosile tragediju i smrt.Koncepcija filma se zasniva na živopisnim sjećanjima i poznavanju jadranskih tema našega junaka kojima se potvrđuje njegova teza o povijesti kao jalovosti, ludilu i smrti. Fabrijevo pripovjedanje ritmički se isprepliće scenama iz njegovih romana, drama ili nadahnutih eseja koje sudbinski obilježuju njegova stvaralačka ishodišta i zaokružuju umjetnikov portret.

Premijeri filma će, uz redatelja Bernardina Modrića, prisustovati i Ninoslav Lovčević, urednik Dokumentarnog programa HTV-a, te glavni protagonist filma, hrvatski književnik Nedjeljko Fabrio.

Film Fabrio, dokumentarni film iz serijala Patristika fluminensia, sufinanciran je sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem Sporazuma o suradnji u jačanju lokalnih filmskih kapaciteta.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13654 )