Logo


Naslov članka: KAZALIŠTE: IDEŠ DALJE u ZKM-u by Julija Vuljanko
Podnaslov:
Autor:
Friday 03 February 2012 - 21:06:50

Predstava “Ideš dalje!” Zagrebačkog kazališta mladih dio je međunarodnog projekta Mlada Europa te kao takav ima namjeru povezivanja kazališnih umjetnika na različitim prostorima. Tako je ova predstava, nakon premijere u Berlinu u studenom 2011., svoju publiku našla u Zagrebu, a sigurna sam da će premijerna izvedba u Parmi u ožujku ove godine biti jednako uspješna.Kazalište je bilo ispunjeno mlađom publikom, koja se sigurno osjećala kao u svakodnevnom okruženju jer dvorana, osim klasičnog dijela gledališta, ima i dio u kojem su školske klupe, pa su tako neki gledatelji (mahom stariji) dobili mjesto u njima, što ih je sigurno podsjetilo na neke bezbrižnije dane. Kako je ova predstava namijenjena mlađoj publici i izvođenju u razredu, onda se time prenio barem dio atmosfere, a publika (u ovom slučaju kazališna) ispunila je ulogu razreda. Zaplet predstave je jednostavan i svima nama poznat. Dvoje mladih, koje odlično igraju Barbara Prpić i Petar Leventić, ispali su iz talent showa, ali time nisu nestali njihovi snovi o slavi. Posljednja prilika im se pruža obilaskom škola, u kojima pjevaju i snimaju dokumentarac, a njega snimaju mobitelom tj. snima ih netko iz publike ili oni snimaju sami sebe. Glavni protagonisti su Luka, dečko iz "neke selendre", i Nives, djevojka sa snovima o uspjehu u Americi, stereotipni sudionici takvih natjecanja. Oni izvode pjesme s kojima su nastupali u showu (Maroon 5, Michael Buble), iako to nije glazbeni izričaj ni jednog od njih (kasnije Fali V, Nola). Dok Nives sve prihvaća s oduševljenjem, Luka je sarkastičan, a oboje su u stvarnosti drugačiji od uloga dodijeljenih u talent showu i ispraznih rečenica koje slijede iz dodijeljenih im uloga. On je naime glumio "neshvaćenog glazbenog genija", a njoj je dodijeljena uloga "kučke". Kroz predstavu oni izlaze iz svojih stereotipnih uloga, vječnih smiješaka i optimizma te otkrivamo onu mračniju stranu takvih oblika (tuđe) zabave, otuđenje i nedostatnost instant slave. Vidimo promjenu njihovog stava prema istoj i suočavanje sa stvarnošću ("mi smo proizvod" govore u jednom trenutku) u kojoj nema uspjeha samo zbog nastupa u izboru za talent u kojem zapravo ni nema talenta, a ako ga i ima, nije najvažniji za pobjedu. Nema ni dokumentraca jer realno nisu nikome zanimljivi oni koji su ispali, kad ne znamo ni za one koji su pobijedili. Njima ostaje samo odlučiti što će dalje, sada kad više nisu "zvijezde", kada je prošlo njihovih 15 minuta slave, a ona je, kako kaže jedan od protagonista, "slava je stvar pogleda".

"Ideš dalje!" traje točno 45 minuta, baš kao jedan školski sat, a nakon predstave slijedi i razgovor sa suradnicom pedagoginjom Grozdanom Lajić Horvat. Ovaj dio je u kazalištu bio opcionalan pa je mlađa publika zdušno "zbrisala". Razgovor propitkuje slavu kao fenomen, format reality showa i samu medijsku kulturu tražeći kritičko razmišljanje o onome viđenom na sceni.

Ova je predstava dobro pogodila trenutak i temu, ostaje samo vidjeti kako će biti prihvaćena kod publike. Vjerojatno će se u punome smislu razviti baš u prostoru kojem je namijenjena, a to su školske klupe. Unatoč tome, mislim da svatko u predstavi može prepoznati, ako ne sebe, onda nekog poznatog i pri tome se dobro nasmijati.


Julija Vuljanko, 1 2 2012.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13510 )