Logo


Naslov članka: Premijera filma 'Crni ponedjeljak' u kinu Metropolis (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 31 January 2012 - 23:47:37

U srijedu, 1. veljače u 20.30 sati u Art-kinu Metropolis MSU u Zagrebu održat će se premijera američkog nezavisnog filma »Crni ponedjeljak« (Margin Call) u režiji Jeffreya C. Chandora. U ovom trileru koji je premijeru imao u konkurenciji Berlinskog filmskog festivala otpušteni analitičar banke zadužen za kontrolu rizika na odlasku mladom matematičaru u banci daje USB s analizom koja navješćuje propast, a njezino dovršenje pokrenut će lančanu reakciju.

Zachary Quinto, Jeremy Irons, Kevin Spacey, Paul Bettany, Stanley Tucci, Demi Moore, Penn Badgley i Simon Baker uvjerljivo su odigrali skupinu investicijskih bankara u jednom danu za vrijeme početka financijske krize 2008. Redatelj Chandor dočarao je bankarsku pohlepu, posvemašnju društvenu neodgovornost i spremnost da ugroze cijelo svjetsko tržište kapitala da bi se s profitom izvukli iz svojih rizičnijih financijskih operacija.»Crni ponedjeljak« pokazuje koliko je privatnim financijskim kompanijama, osobito u Americi, potreban stroži nadzor državnih regulatornih tijela i čvršća pravila ponašanja kako bi se izbjeglo da nezasitni pojedinci u nastojanju da ostvare što veću dobit ugroze funkcioniranje cjelokupnoga američkog, pa i svjetskog gospodarstva.

Film je nominiran za Oscara 2012. za najbolji originalni scenarij, dobio je Nagradu filmskih kritičara New Yorka za najbolji redateljski debi, te Nagradu Robert Altman na Independent Spirit Awards za cijeli glumački ansambl.

Foršpan je postavljen na Youtube kanal: http://www.youtube.com/user/ArtKinoMetropolis#p/c/12D7CAFA730C6E71/0/Y2DqFRsPrns


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13496 )