Logo


Naslov članka: Dokumentarni projekt 'Dianina lista' osvojio glavnu nagradu koprodukcijskog foruma 'When East Meets'
Podnaslov:
Autor:
Monday 23 January 2012 - 17:09:17

Dokumentarni projekt 'Dianina lista' Dane Budisavljević osvojio glavnu nagradu koprodukcijskog foruma 'When East Meets West' u Trstu


Projekt dokumentarnog filma Dianina lista redateljice i producentice Dane Budisavljević iz zagrebačke produkcijske tvrtke HULAHOP ( http://hulahop.hr/ )osvojio je nagradu EAVE European Producers Workshop za najbolji projekt na koprodukcijskom forumu When East Meets West koji se od 19. do 21. siječnja održavao u Trstu.

Projekt Dianina lista sudjelovao je na forumu kao jedan od 18 odabranih ( http://www.wemw.it/selected-projects/ ), iz ukupno 129 prijavljenih projekata, u žestokoj konkurenciji dugometražnih igranih i dokumentarnih projekata iz istočnoeuropskih zemalja te iz Italije, Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske. Prestižna nagrada EAVE European Producers Workshop osigurava producentici stipendiju za sudjelovanje i daljnje razvijanje projekta kroz radionice EAVE 2012 European Producers.Dianina lista je dokumentarni film o iznimnoj ženi koja je u Drugom svjetskom ratu pokrenula, i s grupom suradnika provela humanitarnu akciju nevjerojatnih razmjera. Diana Budisavljević rođena je Austrijanka koja se nakon udaje za zagrebačkog doktora Julija Budisavljevića doselila u Zagreb. Kada je 1942. godine čula za stradavanja djece u ustaškim sabirnim logorima odlučila je nešto napraviti. Pokrenula je akciju spašavanja te je u suradnji s profesorom Kamilom Breslerom zaposlenikom tadašnjeg Ministarstva socijalne skrbi, sestrom Crvenog križa Dragicom Habazin, komunističkom ilegalkom Janom Koch te brojnim drugim suradnicima, provodila tijekom cijelog Drugog svjetskog rata. U toj je akciji spašeno 12 000 djece.

Autorice scenarija su Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja (Hulahop).

Projekt Dianina lista dobio je sredstva za razvoj scenarija na prošlom Javnom pozivu za poticanje razvoja scenarija Hrvatskog audiovizualnog centra.


http://www.havc.hr/index_h_box.php


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13433 )