Logo


Naslov članka: Predavanje u sklopu sezone urbanizma - Miće Gamulin: Pharos - hora, ager, campus i polje (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 19 January 2012 - 23:28:42

SEZONA URBANIZMA

PREDAVANJE: Pharos – hora, ager, campus i polje , Miće Gamulin

Pozivamo Vas na predavanje Pharos – hora, ager, campus i polje kolege Miće Gamulina koje će se održati u četvrtak, 26.siječnja 2012. s početkom u 19h, u velikoj dvorani UHA/DAZ-a, u sklopu programa Sezone urbanizma.

Ujedno čestitamo kolegi Gamulinu na doktorskoj disertaciji na istu temu koju je obranio na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
Sažetak predavanja:

Ravnica između Starog Grada i Jelse na otoku Hvaru za povijest hrvatskog urbanizma iznimno je važan prostor jer je nabijen snažnim i jasnim značenjima koja upućuju na ritualne sakralizacije urbanističkih praksi. Tu precizno slijedimo mijene korištenja prostora od pastirsko, ilirskih gradina do osnivanja grčkog polisa Pharos 385. gpr.Kr., najvjerojatnije prvog grada na teritoriju Hrvatske. Tijekom antike polje oko grada tri puta je razdijeljeno ortogonalnim mrežama koje ukazuju na grčke i rimske urbanističke prakse sakralizacije prostora. U ravnici slijedimo i rijetke dokumentirane tragove ranoslavenskih praksi korištenja prostora, danas gotovo potpuno prekrivene kristianizacijom. Farsko polje tako je potencijalni konstituent nacionalnog identiteta, pa čak i identiteta hrvatskog urbanizma kojeg nažalost još nismo na adekvatan način formirali.


http://uha.hr/index.php


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13412 )