Logo


Naslov članka: 'Aurora', novi film redatelja kultnog Cristija Puiua u kinu Europa (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 17 January 2012 - 23:02:28

NOVI FILM REDATELJA KULTNOG 'SMRT GOSPODINA LAZARESCUA'


‘Aurora’, novi film redatelja kultnog ostvarenja 'Smrt gospodina Lazarescua’ i jednog od predstavnika rumunjskog novog vala, Cristija Puiua, ovog tjedna stiže na redovan program kina Europa.

Film ‘Smrt gospodina Lazarescua’ osvojio je čak 25 nagrada, uključujući glavnu nagradu selekcije Izvjestan pogled (Un Certain Regard Award) u Cannesu te nagradu za najboljeg redatelja i najbolji scenarij na Europskim filmskim nagradama. Poput ovog, i njegov novi film ‘Aurora’ donosi usporenost i nonšalantnost, hladnoću i otuđenost postsocijalističkog miljea.
‘Ovo je fim o ljudskoj duši. Brutalan u svojim detaljima, turobnim ulicama, pustim kućama, otvrdjelim licima žena i muškaraca koji i dalje nose maske koje im je ostavio Ceausescu. Ipak, u filmu se pojavljuju neobično smiješne promjene na granici između tragičnog i apsurdnog.’ – piše New York Times.Pustoš na rubu Bukurešta: iza niza napuštenih prikolica, čovjek u tišini promatra ono što se čini kao obitelj. Isti grad, isti čovjek: probija se kroz promet sa dvije ručno izrađene udarne igle za lovačku pušku. Muškarac ima 42 godine, ime mu je Viorel, a glumi ga redatelj filma Cristi Puiu. Zabrinut tamnim mislima, vozi kroz grad, prema destinaciji poznatoj jedino njemu.

Prikazan u službenog konkurenciji selekcije Izvjestan pogled (Un Certain Regard) na filmskom festivalu u Cannesu 2010. Godine, ‘Aurora’ je drugi film iz planiranog ciklusa ‘Šest priča iz periferije Bukurešta’, ciklusa o ljubavi, moralu i ljudskim odnosima. Kako je Cristi Puiu objasnio, ‘Aurora’ je svojevrsni kontrapunkt filmskom klasiku iz 1927. godine ‘Izlazak sunca: Pjesma o dva ljudska bića’ F. W. Murnaua.

‘Murnaov film govori o nadi koja bi trebala postojati u odnosu između muškarca i žene’, objasnio je Puiu u jednom intervjuu. ‘Moj film govori o onome što ja mislim da jest odnos između ljudskih bića. Ne znam kakav je taj odnos van Rumunjske, ali u Bukureštu, gdje ja živim, odnosi su prilično brutalni’, dodao je Puiu.

Film će biti na programu od 19. siječnja pa do sredine veljače, raspored projekcija možete pogledati na http://www.kinoeuropa.hr/.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13392 )