Logo


Naslov članka: Američki sideshow krstio Freaky Friday (p)
Podnaslov:
Autor:
Sunday 15 January 2012 - 19:44:38

Američka sideshow skupina Squidling Brothers u petak je otvorila prvu večer Freaky Fridaya, izvedbenog termina koji će i u travnju i srpnju, također na petak trinaesti, domaćoj publici predstavljati svjetske trupe freak show žanra.

Ekstremne manipulacije vlastitim tijelom i opasnim objektima poput mačeva ili igala privukle su u zagrebački Pogon Jedinstvo brojnu publiku. Puna dvorana zainteresirano je bodrila devetero izvođača u seriji točaka koje se ne trebaju „pokušavati kod kuće“.

Za razliku od uobičajenih performansa gutača mačeva, hodajući crtić Jelly Boy podigao je letvicu opasnosti i demonstrirao gutanje – puške. Samo za zagrebačku priliku, njegova partnerica Betty Bloomerz, držačica rekorda iz Guinnessove knjige, izvela je svjetsku premijeru svoga novog pothvata – gutanja mača dok naglavačke visi obješena na trapezu.Lars Vegas i Roc Roc It dizali su i vrtjeli neobične utege svojim ušnim resicama ili septumom nosa, Princess Tweedle Needle poslužila im je kao tabla za pikado, a na Matterzovu tijelu mačetama su se sjekle dinje i tikvice. Hodanje po noževima, provlačenje kroz teniski reket, guranje jezika u mišolovku, vješanje o kuke probodene kroz vlastitu kožu (suspenzije su izvele riječke gošće iz Badakua) i sličan bizarni repertoar izmjenjivao se u dvosatnom programu.

Na vrhuncu predstave i publika je dobila priliku pridružiti se na pozornici i vlastite novčanice klamericom pribijati na odabrani dio tijela jednog od izvođača. Zagrepčani su rado otvarali novčanike, kupujući užitak klamanja novčanica i na Jelly Boyeve najnježnije dijelove tijela. Osim što su pokazali kako je suvremenoj publici potreban ispušni ventil, Squidlinzi su potvrdili i da im nije strana maštovitost barnumovskih vremena, kad se atraktivnim dosjetkama borilo za svaki cent iz novčanika gledatelja.

Osim freak showa koji je uzbuđivao fizičkim egzibicijama i humorom apsurda, posjetitelje Freaky Fridaya zagrijao je DJ Ivan Krželj (Muzikfantastique), dok su bizarnim instalacijama dječjih lutaka interijer uredili Ivan Kralj, Ivana Šarić i Paulina Jazvić. Autori maštovitih kasica Le Prase samo su za ovu prigodu kreirali unikatne kasice-prasice inspirirane hrvatskim likovnim umjetnicima i supkulturom tjelesnih modifikacija.
Ovakve multižanrovske večeri Mala performerska scena organizirat će i u narednim mjesecima, a informacije će biti dostupne posjetiteljima stranice http://www.cirkus.hr/ ili lajkateljima Facebook stranice Freaky Friday.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13378 )