Logo


Naslov članka: Najbolji hrvatski F.I.L.M. u 2011: 'Kotlovina' Tomislava Radića
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 18 January 2012 - 22:15:33

OBJAVA NAGRADE
F.I.L.M.magnet u 2011. godini


Najboljim hrvatskim filmom u 2011. godini proglašavamo film 'Kotlovina' Tomislava Radića i dodjeljujemo mu naslov F.I.L.M.magnet 2011.

Film je snimljen u produkciji Korugve, a prikazan na prošlogodišnjem 58. Pulskom filmskom festivalu (PFF) i u hrvatskim kinima.




Detalji o filmu:

Redatelj: Tomislav Radić
Uloge: Melita Jurišić, Igor Kovač, Mirela Brekalo Popović, Draško Zidar, Suzana Nikolić, Ivica Jončić, Boris Buzančić, Bruna Bebić Tudor, Goran Navojec, Nada Dubotić, Anja Šovagović Despot, Filip Križan, Hrvoje Zalar, Iskra Jirsak, Mirela Videk, Tena Tadić, Luka Sušić, Lojz Hučić, Nina Erak-Svrtan, Ana Marija Vrdoljak, Mirta Zečević, Sunčana Zelenika Konjević, Jasna Palić Picukarić, Marko Torjanac
Scenarij: Tomislav Radić
Kamera: Vedran Šamanović
Glazba: Siniša Leopold
Montaža: Maja Filjak Bilandžija
Scenograf: Mladen Ožbolt
Kostimograf: Željka Franulović
Ton: Frano Homen, Davor Omerza
Trajanje: 120 min.
Produkcija: Korugva
Film je posvećen snimatelju Vedranu Šamanoviću


OBRAZLOŽENJE

Film uvjerljive priče, dosljednih likova (uključujući i epizode), znakovito komponirane mizanscene i kadrova, nadahnute glumačke interpretacije. Ladanjsko okupljanje rodbinski povezanih obitelji u složenoj mreži odnosa i dubokoj vremenskoj perspektivi rezultira napetošću koju rasterećuju humoristični detalji. Dijalozi su uobličeni po mjeri i najmanjeg učesnika u radnji, a kulminiraju scene u kojima više likova istovremeno komunicira u konvencionalnom žamoru iz kojeg izbijaju konfliktne teme.

Od početne konvencije odnosa, Radić kao scenarist i redatelj svoje likove dovodi u situaciju u kojoj konvencija puca, u kojoj se razvijaju zapretani konflikti i eskaliraju u rušenju konvencije i otvorenom sukobu, u kojem padaju rodbinske i civilizacijske maske.. Uz pojedinačne, film interpretira i neke nacionalne komplekse i stavlja ih u internacionalni odnos.

Radić je majstor u stvaranju i kreativnom korištenju atmosfere obiteljske zbrke u kojoj se samo naizgled ne zna što se događa i kamo sve to vodi.


Izbor: Robert Jukić, filmski kritičar
Obrazloženje: Ada & Robert Jukić
Uredništvo internet časopisa F.I.L.M. na web stranici www.film-mag.net
Udruga ARTIKUL


DODJELA NAGRADE F.I.L.M.magnet

Nakon sedam godina Dodjele Nagrade koja je podrazumijevala susret s nagrađenima i uručivanje brončane skulpture na ceremoniji bez 'crvenog tepiha', ali ipak s obilježjima formalne svečanosti, ove godine, kao 'prekaljeni‘ internetski medij, Nagradu OBJAVLJUJEMO I DODJELJUJEMO PUTEM INTERNETA!

Stjecajem okolnosti ovogodišnji dobitnik, kao dobitnik jednog od prethodnih F.I.L.M.magneta, već ima brončanu skulpturu 'veliko F', rad akademske kiparice Vesne Planinc, pa će biti relativno 'bezbolan' prijelaz iz stvarnosti u virtualnost, u kojoj priznanje jednako vrijedi. Čestitamo!


U Zagrebu, 15.01.2012.



Prethodni dobitnici nagrade F.I.L.M.magnet su:

7. za 2010. godinu 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza

6. za 2009. godinu 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića

5. za 2008. godinu 'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića

4. za 2007. godinu: 'Armin' Ognjena Sviličića

3. za 2006. godinu: 'Trešeta' Dražena Žarkovića i Pave Marinkovića

2. za 2005. godinu: 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003.' Tomislava Radića

1. za 2004. godinu: 'Oprosti za kung fu'' Ognjena Sviličića



Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13376 )