Logo


Naslov članka: Promocija knjige 'Politika europskih integracija', 17.01.2012. (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 12 January 2012 - 23:45:47

PROMOCIJA KNJIGE
Politika europskih integracija
Radovan Vukadinović
Lidija Čehulić Vukadinović
u utorak 17.1. u 12 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1/1, Zagreb

Knjiga dolazi u ruke čitatelja u vrijeme kada je RH pred povijesnom odlukom ulaska u Europsku uniju. Svima onima koji se profesionalno bave europskom integracijom ili onima koje osobno zanima ta kompleksna i zanimljiva problematika, knjiga će pomoći u razjašnjavanju prednosti i nedostataka suvremenog fenomena europske integracije i procesa europskog povezivanja koji su u toku.

SUDJELUJU:
Budimir Lončar, predsjedavatelj Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose
Prof. dr.sc. Mladen Puškarić, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji
Dr. sc. Gordan Grlić Radman, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
Petra Ljevak, direktorica Naklade Ljevak
Bruno Lopandić, glavni urednik Vjesnika
autori prof. dr. sc. Radovan Vukadinović i prof. dr. sc. Lidija Čehulić Vukadinović

Ulaz slobodan.Politika europskih integracija
Radovan Vukadinović
Lidija Čehulić Vukadinović

• Područje: politika
• ISBN : 978-953-303-338-9
• Biblioteka: Posebna izdanja
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: lipanj 2011.
• Broj stranica: 442
• Format: 17,2 x 24,8 cm
• Uvez: tvrdi = 249 kn

Knjiga Politika europskih integracija sastoji se od dvaju dijelova. U prvome - Od ideje europskog povezivanja do izgradnje europske zajednice - opisan je dug put koji su europske integracije prevalile do danas – od početne zamisli temeljene na ideji i praksi Karla Velikog, preko razdoblja između velikih ratova, razvoja paneuropske misli unutar antihitlerovske koalicije pa sve do hladnoratovskog doba i konačno pada Berlinskog zida i nama bliskih dana. Autor (Radovan Vukadinović) toga dijela knjige posebno se osvrće na istodobno učvršćivanje europskih spona sa Sjedinjenim Američkim Državama u stvaranju transatlantskih saveza te otopljivanja i jačanja odnosa s istočnim blokom i napose Rusijom na istoku.

Drugi dio knjige - Europska unija: viša faza europske integracije - obuhvaća bitne odrednice jačanja spona unutar Europske unije. Autorica Lidija Čehulić Vukadinović posebnu pozornost posvećuje razvoju i rješavanju pitanja vanjske politike i sigurnosti unutar EU. Unatoč brojnim problemima u implementaciji rješenja za ta područja, postignut je i očit napredak. Pristup pitanju proširenja Unije tijekom vremena je oscilirao od "mekanog" do krajnje skeptičnog, rezerviranog, pa i odbojnog stava pojedinih članica Unije. Zajednicu još očekuje poseban test: nakon primitka očito već potvrđenih novih članica Hrvatske, Islanda i Norveške morat će se riješiti prijepori oko prihvaćanja želje Turske za ulaskom u članstvo Unije. To neće biti samo čin primanja u članstvo mnogoljudne i važne zemlje nego i dokaz svijetu da je Europska unija demokratska zajednica koja nije talac bilo kakvih predrasuda bilo socijalnih ili religijskih. I završno, očito je ovim integracijskim procesom posve umanjena mogućnost izbijanja ratova između članica, a u sklopu takve zajednice nova će Europa napredovati, bolje povezana i jačih demokratskih vrijednosti, što će biti najveće postignuće u povijesti Staroga kontinenta.

Prof. dr. sc. Radovan Vukadinović, predsjednik Centra za međunarodne studije
Prof. dr. sc. Lidija Čehulić Vukadinović, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti


Recenzenti:
Prof. dr. sc. Mladen Puškarić, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji
Prof. dr. sc. Anton Grizold, Sveučilište u Ljubljani, Fakultet društvenih znanosti


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13362 )