Logo


Naslov članka: Hrvatske umjetnice na festivalu Performing New Europe u Salzburgu (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 10 January 2012 - 23:53:46

APAP / Performing New Europe
Salzburg; 12.-15. 01. 2012.
4 dana / 20-tak događanja / 7 lokacija / pregršt mladih umjetnika, zabave, mogućnosti i širenja horizonata.


Od 12. do 15. siječnja u Salzburgu će se održati Festival međunarodne suvremene umjetnosti „Performing New Europe“ u sklopu kojeg će posjetitelji moći uživati u uvijek uzbudljivim umjetničkim formama (ples, performans, film, kazalište i instalacija). Više od 20 izvođača, u 4 dana predstavit će svoje ideje i radove, kreativno se izražavati u dijalogu s publikom, pri tome otkrivajući duh novog vremena, kulturne različitosti, ekspresije i inovativne oblike umjetničke prakse.

Za trajanja Performing New Europe Festivala hrvatske će umjetnice Dora Budor i Maja Čule (Kultura promjene) izložiti fotografije i video uratke iz serije radova „Substitutes for Present Sense“, dok će se redateljica Irena Čurik predstaviti sa showreelom svojih radova te kao gošća-umjetnica, a ujedno i članica APAP mreže.Otvaranje izložbe„Substitutes for Present Sense“ u Kavernen galeriji, Budor i Čule popratit će predstavljanjem dvaju interaktivnih performansa: „Mobile Phones Treatment“ i „SP33DGUIDED Art Tour“ koja istražuju granice tehnologije i njenu uporabu van granica tehnoloških priručnika.

SP33DGUIDED Art Tour subjektivan je i posve osoban vodič kroz galeriju na Segwayju. Za razliku od uobičajenih putovanja kroz umjetnost koja objašnjavaju povijest umjetnosti, ovo besplatno putovanje taj informativni dio pretvara u korisno predavanje za odabrane posjetitelje galerije.

"Mobile Phones Treatment toplice su koje koriste mobitele kao uređaje za opuštanje, svojevrsna poboljšana verzija tretmana vrućim kamenjem, pritom stvarajući simfoniju kroz odbijanje opuštajućih zvukova i vibracija od zidova špilje Kavernen galerije te pripovjednu liniju u poglavljima za svaki propušteni poziv na glasovnoj pošti.

***Projekt APAP (Advancing Performing Arts Project/Projekt unapređivanja izvedbenih umjetnosti) europska je mreža kulturnih organizacija koja objedinjuje iskustva iz Europe i šire; razvija zajedničke kustoske sposobnosti, kulturne medijacije te potiče razmjenu umjetničkog stvaralaštva, informacija i djelatnika u umjetničkom sektoru.

Okuplja umjetnike iz osam zemalja i osam organizacija - Szene Salzburg (Austrija) Maison de la Culture, Amiens (Francuska), Bit Teatergarasjen Bergen (Norveška), Kunstzentrum BUDA (Belgija), Silesian Dance Theatre (Poljska), Tanzfabrik Berlin (Njemačka), Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu-Kultura promjene (Hrvatska) te Centrale Fies (Italija) – pružajući im podršku u svim fazama umjetničkog stvaralaštva, kao i u prezentaciji njihovih radova.

Svi umjetnici-članovi APAP mreže tako sudjeluju u petogodišnjem programu - Performing Europe - programu razvoja suvremenih izvedbenih umjetnosti i njihova utjecaja na europska društva, u sklopu kojeg se ove godine održava i Festival međunarodne suvremene umjetnosti „Performing New Europe“.


Raspored događanja hrvatskih predstavnica:

12. 01. / 18.30-19,30h

Kavernen 1595 /
dora budor &
maja cule / D+M
Substitutes for Present Sense

opening/performance
The Joy of Exhibiting:
Sp33dGuided Art Tour

13. 01. / 14-19 h
KAVERNEN 1595 /
dora budor &
maja cule / D+M
Substitutes for Present Sense

14.1. / 14-19 h
KAVERNEN 1595 /
dora budor &
maja cule / D+M
Substitutes for Present Sense

15. 1. / 14.00-15.30
republic, 3rd F LOOR STUDIO /
irena curik &
cie les choses de rien
introduction series nr. 3

14.00-19.00
KAVERNEN 1595 /
dora budor &
maja cule / D+M
Substitutes for Present Se


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13347 )