Logo


Naslov članka: Izvještaj o kazališnoj 2011. godini Zagrebačkog kazališta mladih (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 06 January 2012 - 23:09:36

USPJEŠNA KAZALIŠNA GODINA ZAGREBAČKOG KAZALIŠTA MLADIH


Zagrebačko kazalište mladih u protekloj 2011. godini, uprizorilo je šest premijernih predstava: Mauzer, u režiji Boruta Šeparovića, Fedrina ljubav Sarah Cane, u režiji Božidara Violića, Ružno pače Ivora Martinića prema motivima H. C. Andersena, u režiji Roberta Waltla, Pismo Heineru Mülleru Gorana Ferčeca, u režiji Bojana Đorđeva i Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića, u režiji Janusza Kice i Car neuspjeha Jana Fabrea, u koprodukciji s kazalištem Troubleyn/Jan Fabre VZW iz Antwerpena.

Zagrebačko kazalište mladih gostovalo je u zemlji i inozemstvu te je sudjelovalo na mnogim europskim festivalima. Gostovalo je u Beogradu (Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište), Mariboru (Slovensko narodno gledališče), Cetinju (Kraljevsko pozorište Zetski dom) te na festivalima u Rijeci (Festival malih scena), Dubrovniku (Dubrovačke ljetne igre), Splitu (Splitsko ljeto), Osijeku (11. performance Art Festivalu), Čakovcu (ASSITEJ), Šibeniku (Međunarodni dječji festival), Beogradu (BITEF), Ljubljani (Ex Ponto, Internacionalni festival Grad žena i Prelet), Budimpešti (Café Budapest Contemporary Arts Festival), Bremenu (Explosive!Festival)Od premijernih koprodukcija izvedene su četiri predstave: Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Jerneja Lorencija u suradnji sa 61. dubrovačkim ljetnim igrama. U sklopu projekta „Pozor: Pioniri!“ Državnog kazališta Braunschweig i Zagrebačkog kazališta mladih, izvedena je predstava Životni nadzori dvojice pasa Menga Jinghuija, u režiji Marca Beckera. Slijedila su još dva naslova, Saloma u koprodukciji s Kotor Artom iz Crne Gore, Eurokazom, MSUom Zagreb, KKV Domom kulture Sisak i Zagrebačkim kazalištem mladih te predstava Nitko nije nevin, u koreografiji Nataše Mihoci, u koprodukciji Dance_lab collective i Zagrebačkog kazališta mladih.

U ciklusu Europsko kazalište u ZKM –u od travnja do kraja listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih gostovali su : Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, Slovensko narodno gledališče iz Maribora, La Comédie de Saint-Étienne u koprodukciji s La Compagnie Vladimir Steayert i ZKM-om te Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda.

Zagrebačko kazalište mladih sudjelovalo je u programu „Kazalištem po korupciji“ koji je u sklopu projekta „Kulturom po korupciji“ u suradnji s Transparency International Hrvatska, Dubrovačkim ljetnim igrama, Ericsson Nikola Tesla i Siemens Hrvatska.

Deveto izdanje Festivala svjetskog kazališta hrvatskoj publici predstavio je neke od najatraktivnijih europskih kazališnih predstava. Tako su se na različitim lokacijama mogle vidjeti izvedbe Schaubühnea iz Berlina, Troubleyna/Jan Fabre iz Antewrpena, Toneelgroep iz Amsterdama, Burgtheatera iz Beča i Les Ballets C de la B iz Genta.


U 2011. godini, Zagrebačkom kazalištu mladih dodijeljene su nagrade:

- Na 18. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci - Goran Ferčec je primio nagradu Veljko Maričić za najbolju
dramaturgiju za predstavu Generacija 91. – 95. , dok su mladi protagonisti iste predstave dobili posebnu pohvalu

- Na 11. naj, naj, naj festivalu, Žar ptica u Zagrebu- Matija Vrhovnik Smrekar je dobio nagradu za najbolju glazbu za predstavu Ružno pače, a Natalija Manojlović za najbolju koreografiju

- Na 35. danima satire u Zagrebu, predstava Revizor je osvojila Zlatni smijeh – Veliku nagradu “Večernjeg lista” za najbolju predstavu u cjelini, Jernej Lorenci je primio nagradu Zlatni smijeh za najbolju režiju ; za glavnu mušku ulogu, Vilim Matula je primio nagradu Zlatni smijeh “Mladen Crnobrnja Gumbek” za ulogu Antona Antonoviča Skvoznika– Dmuhanovskog; Jan Kerekeš je primio nagradu mladom glumcu “Sabrija Biser” za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike za ulogu Ivana Aleksandroviča Hlestakova u predstavi Revizor i Sreten Mokrović je primio glumačku nagradu za ulogu Amosa Fjodoroviča Ljapkina – Tjapkina u predstavi Revizor

- Na 14.susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJA, Ružno pače, osvojilo je nagradu za najbolju predstavu u cijelini, nagrada za najbolju kostimografiju je pripala Ani Savić Gecan, nagrada za najbolju scenografiju je pripala Tini Gverović i Benu Cainu, nagradu za scensku glazbu dodijeljena je Mitji Vrhovnik Smerkar te je Nina Violić osvojila nagradu za glumačko ostvarenje za žensku ulogu Mame patke

- Na svečanoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, predstava Ovo bi mogla biti moja ulica, osvojila je nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst „Ovo bi mogla biti moja ulica" koja je dodijeljena Jeleni Kovačić i Anici Tomić. Jadranka Đokić je osvojila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež za ulogu Djevojke koja želi otići.


Krajem travnja, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih, Dubravka Vrgoč, izabrana je za predsjednicu Europske kazališne konvencije u Notthinghamu. Europska kazališna konvencija je najznačajnija i najbrojnija europska organizacija koja okuplja institucionalna kazališta iz gotovo svih dijelova Europe.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13303 )