Logo


Naslov članka: Cirkuska bilanca 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 22 December 2011 - 23:58:56

Kraj godine uvijek je vrijeme podnošenja računa, a on je za udrugu Malu performersku scenu 2011., unatoč uobičajeno nedostatnim kulturnim potporama, bio iznimno pozitivan. Listopad je obilježilo održavanje sedmog izdanja Festivala novog cirkusa koji je još jednom, iznimnim interesom publike i pozitivnom recepcijom, utvrdio svoj status jednog od najuspješnijih hrvatskih festivala izvedbenih umjetnosti.

Festival novog cirkusa ujedno je i jedini domaći festival koji još od svoga osnutka provodi iscrpne evaluacije svoje uspješnosti, a koje uključuju i detaljno istraživanje publike, te može s velikom preciznošću znati za koga kreira sadržaje. Standardizirane anketne upitnike festivala ispuni svaki peti posjetitelj, a od onih koji su izrazili stav o izboru predstava na ovogodišnjem festivalu, čak 97,7 posto izjasnilo se posve ili uglavnom zadovoljnima!

Prema istraživanju, tipičan posjetitelj sedmog Festivala novog cirkusa star je između 25 i 40 godina, stalno je zaposlen ili studira, a na festival dolazi s prijateljima ili partnerom. Od svih mjerenih kategorija, publika već tradicionalno najveće zadovoljstvo izražava gostoljubivošću festivalskog osoblja. Značajno je napomenuti da gotovo svi posjetitelji drže kako javni fondovi ne podupiru dovoljno Festival novog cirkusa. Čak 97 posto ispitanika izrazilo je stav da bi Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba trebali financijski snažnije podupirati ovaj festival!

Za praćenje sedmog Festivala novog cirkusa akreditiralo se 45 novinara, a nezavisna agencija Medianet, evaluirajući medijske objave, izračunala je da je ovogodišnji festival ostvario pozitivnu PR vrijednost u iznosu od 2.242.638 kuna!Od ostalih projekata Male performerske scene u 2011. godini treba istaknuti djelovanje Cirkuskog informacijskog centra, kao jedinog regionalnog arhiva posvećenog cirkuskim umjetnostima, a koji je publicirao redoviti mjesečni cirkuski newsletter, organizirao filmski ciklus Cirkuskih srijeda te prvi Ringišpil, izvedbeno natjecanja domaćih cirkuskih i kabaretskih performera, na kojem je pobjedu odnio riječki hulahoper Marko Kalc.

Mala performerska scena kreativni je producent i Red Rooma, hvaljenog domaćeg kabarea s međunarodnim postavom, a koji nakon svibanjskih i listopadskih izvedbi u Zagrebu već priprema europska gostovanja u 2012. godini. Godinu na izmaku obilježilo je i izdavanje prve hrvatske cirkuske edicije, u nakladi Male performerske scene. Riječ je o obimnoj knjizi „Žene & Cirkus“, čija je već polovica naklade u kratkom roku završila na hrvatskim, ali i svjetskim policama.

Udruga je 2011. aktivno sudjelovala i u radu uglednih međunarodnih mreža kao što su Circostrada, Jeunes Talents Cirque Europe ili Meridians, a predsjednik udruge Ivan Kralj pozivan je kao član međunarodnih žirija ili predavač na konferencijama i sveučilištima od Velike Britanije do Australije.

Kralj, koji je i ravnatelj Festivala novog cirkusa, izabran je i među najperspektivnije europske programatore koji su sudjelovali u pionirskom edukacijskom programu „SPACE - Programmers on the move“. Tajnik Male performerske scene Mladen Končar i kritičarka Ivana Slunjski izabrani su pak, u konkurenciji 509 prijavljenih europskih profesionalaca, u edukacijski program Cascas, europski projekt terenskih cirkuskih i street-art ekspedicija.

Udruga Mala performerska scena uspjesima zaključuje 2011. godinu, ali već najavljuje lansiranje novog prezentacijskog programa Freaky Friday, na kojem će u Pogonu Jedinstvo, počevši već sa siječanjskim petkom trinaestim, gostovati najuspješnije svjetske sideshow skupine tijekom cijele godine.

Informacije o našim programima pratite na http://www.cirkus.hr/.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13223 )