Logo


Naslov članka: Nagrađivani igrani film 'Neprijatelj' Dejana Zečevića premijerno u Zagrebu! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 14 December 2011 - 00:33:18

Nakon svjetske premijere u Južnoj Koreji, potom u nekoliko europskih gradova i na nizu festivala, dugometražni igrani film 'Neprijatelj' redatelja Dejana Zečevića stiže na zagrebačka kino platna! Uz gostovanje dijela filmske ekipe, film 'Neprijatelj' u Zagrebu će premijerno biti prikazan u nedjelju, 18. prosinca u 20 sati u kinu Europa.

Nakon premijernog prikazivanja, film će tijekom prosinca biti na redovnom repertoaru kina Europa, dok će od 18. siječnja 2012. krenuti u distribuciju po hrvatskim art kinima.
Ratni triler 'Neprijatelj' šesti je dugometražni film srpskog redatelja Dejana Zečevića, a nastao je u koprodukciji četiri zemlje, Srbije, BiH, Hrvatske i Mađarske, tj. u realizaciji produkcijske kuće Biberche Productions te koprodukciji Balkan Filma, MaXima filma i Tivoli Filmsa. U fokusu filma je grupa vojnika iz jedinice za razminiranje koja ostaje zarobljena u kući usred minskog polja 1995. godine u Bosni. Scenarij potpisuje Đorđe Milosavljević, a glumačku postavu čine Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanović, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković i Slavko Štimac.U samo nekoliko mjeseci, film 'Neprijatelj' je postigao zapaženi festivalski uspjeh: na desetak europskih i svjetskih festivala osvojio je dosad 18 međunarodnih filmskih priznanja, između ostalog dvije nagrade na 58. Festivalu igranog filma u Puli (FEDEORA-inu nagradu kritičara i Nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara), nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, posebno priznanje žirija na međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Montpellieru.

Ova antiratna filmska priča događa se u planinskim dijelovima Bosne na sedmi dan mira, a prati grupu vojnika iz jedinice za razminiranje koja je Daytonski sporazum dočekala u planinama, i koja za zadatak ima razminirati granicu između dviju do jučer zaraćenih strana. Svaki od vojnika nosi svoj teret ratnih iskustava i trauma, svaki se od njih suočava s proživljenim mukama na sebi svojstven način, ispoljavajući različite osobne odgovore na ratna sjećanja: od sklonosti autodestrukciji do sreće što su živi, od krajnje rezignacije do okretanja molitvi i vjeri kao utočištu od proživljenih strahota, od sklonosti humoru i smijehu i ondje gdje im nije mjesto, do čežnje za domom i snova o povratku obitelji; dok neki, pak, nastoje prikriti okrvavljene ruke i potajice napunjene džepove. U takvoj atmosferi, u kojoj je dovoljna jedna iskra da se pokrene lavina sukoba i nasilja među prijateljima, jedinica u ruševinama pronalazi podrum i u njemu zazidana čovjeka..

O Dejanu Zečeviću: Pored šest igranih filmova, a režirao je i nekoliko kratkih TV filmova i TV serija. Njegovi filmovi su na domaćim i stranim filmskim festivalima osvojili dosad više od stotinu nagrada. Za četiri filma je osvojio FIPRESSCI nagradu za redatelja godine u Srbiji. Domaća javnost smatra ga najperspektivnijim redateljem novog srpskog filma. Njegov prethodni film 'Četvrti čovek' bio je jedan od najgledanijih filmova 2008. godine u Srbiji. Prikazan je na 25 festivala u 23 zemlje, gdje je osvojio 16 prestižnih nagrada. Filmografija: 'Dečak iz Junkovca', 'Kupi mi Eliota', 'Paket aranžman' (segment 'Noć bez sna'), 'Mala noćna muzika', 'TT Sindrom', 'Četvrti čovek'.


Izjava redatelja:
'Neprijateljstva prijatelja obilježila su čitavo 20. stoljeće. Zamisao je da 'Neprijatelj' bude intimni autorski film koji neće dati odgovore, već samo pokazati kompleksnost “zrna sukoba” koje razara prijateljstva. Mnogo puta je povijest potvrdila genijalnost slike Pietera Bruegela – 'Slijepac vodi slijepca' - na njoj slijepi čovjek vodi narod, a da oni nisu ni svijesni njegovog hendikepa, već opčinjeni i sretni srljaju sa njim u propast. 'Neprijatelj' funkcionira kao globalna metafora, koja treba pružiti jedan neobičan, a uvjerljiv pogled na ex-Yu stvarnost 90-ih. Kao što su na prostorima nekadašnje zajedničke države iznenada zaratili dojučerašnji susjedi, tako su se u 'Neprijatelju' jedan protiv drugog okrenuli dojučerašnji suborci pričom “jednog ništa” koji misli da je Bog. Naoko apsurdna situacija u sebi krije suštinu ljudskih sukoba.'


http://www.maxima-film.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13167 )