Logo


Naslov članka: SLUČAJ &TD! Pacijenti: Nataša Dangubić, Ana Karić, Dean Krivačić, Ivana Pavlović i Dario Varga (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 09 December 2011 - 00:03:17

Institucija: SLUČAJ &TD! Pacijenti: Nataša Dangubić, Ana Karić, Dean Krivačić, Ivana Pavlović i Dario Varga

Godine 2011. provedeno je istraživanje koje je pokazalo da je financiranje u kulturi najneprofitabilnije opterećenje za državnu blagajnu, time i za porezne obveznike. Naručena je studija Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj su frustracije, neprilagođene misli i osjećaji, koje umjetnik gaji da bi stvarao, označene kao simptomi psihičke bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija opisala je simptome i znakove bolesti te izdala kriterije za dijagnozu novog poremećaja Artistic Behaviour Disorder (ABD) ili Poremećaj artističkog ponašanja (PAP).

Mogućnost uštede otvorila se u novoj ideji. Ministarstvo kulture pripojeno je Ministarstvu zdravstva, a korisnici sredstava financiranja u kulturi (oboljeli od PAP-a) izolirani su od ostatka društva i praćeni u specijaliziranim institucijama. Na taj način opterećenost državnog proračuna svodi se na održavanje ovih ustanova, a njihova djelatnost usmjerena je na suzbijanje stvaralačkih poriva i eliminaciju stvaralačkih uradaka svojih štićenika. Umjetnici su institucionalizirani kao neprofitabilna populacija s odlikama sekte.SLUČAJ &TD jedna je takva institucija. U njoj su smješteni Nataša Dangubić, Ana Karić, Dean Krivačić, Ivana Pavlović i Dario Varga. Kako se sa svojim poremećajima nose provjerite na premijernoj izvedbi 9. prosinca, u polukružnoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati.
Slijede izvedbe 10. i 11. prosinca, isto vrijeme isto mjesto. Cijena ulaznice: 50/25 kn za studente!

Režija: Natalija Manojlović / Skladatelj: Gordan Tudor

„Moja dosadašnja iskustva s psihologijom i radom s glumcima spojila su se u ideju za SLUČAJ, predstavu koja preispituje bavljenje kazalištem. Ideja od koje krećem je dijagnoza za psihički poremećaj, koju sam dodijelila glumcima, jednoj plesačici, a prije svega sebi. PAP je poremećaj artističkog ponašanja, kojim dominira nekontrolirani stvaralački poriv, kakav društvu ne treba - opterećuje državni budžet, publiku ne zanima, stvaraocima ne da mira, a pojavljuje se u svega 1% populacije... pravi psihički poremećaj. Napad stvaralačkog poriva je psihotična epizoda u kojoj oboljeli misli da pomiče granice stvarnosti i proizvodi bizarne sadržaje, koje naziva izvedbena umjetnost. Oboljele sam smjestila u nekad kazališni prostor koji je sada prenamijenjen u specijaliziranu ustanovu.


„Slučaj je &TD“ jer se tako zove ustanova u koju smo smješteni - Institution for Theatrical Disorder. Ima i drugih ustanova u gradu, ali nas su smjestili u ovu. & tako dalje Teatar ili točnije & kako dalje Teatar.

„Ovo je prvi put da se u svom autorskom radu bavim dramskim tekstom. To ne znači da napuštam ples, nego mi je bolest uznapredovala“, pojašnjava redateljica Natalija Manojlović.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13127 )