Logo


Naslov članka: 'Ljubavno pismo klinopisom' roman nagrađen Nagradom Europske unije za književnost 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 03 December 2011 - 11:43:57

Nagrada Europske unije za književnost 2011.
Tomáž Zmeškal
LJUBAVNO PISMO KLINOPISOM

• Područje: beletristika
• ISBN (m.u.) : 978-953-303-451-5
• ISBN (t.u.) : 978-953-303-452-2
• Biblioteka: Graham Greene
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: studeni 2011.
• Broj stranica: 376
• Format: 13,5 x 21 cm
• Uvez: meki = 149 kn
• Uvez: tvrdi = 179 kn
'Ljubavno pismo klinopisom' je neobična vrsta ljubavne priče u Češkoj, ispripovijedana u kontekstu bogate povijesne pozadine, koja se pruža od poslijeratnih godina do 1990-ih.
Ljubavno pismo klinopisom zapravo je prva „velika“ proza Tomáša Zmeškala. Pisana je čitko, ne podilazi publici te discipliniranim čitačima pruža dubok doživljaj, nipošto lišen humora. Roman daje postmodernističku sliku druge pol. 20. st., od Drugog svjetskog rata do „baršunaste revolucije“. Nema čvrste kronologije, a okosnicu priče drži par Josef i Kvĕta. Upoznali su se na predavanjima iz hetitske kulture, otuda u naslovu klinopis. Ta Josefova strast za historiju i mitove Hetita prati ga cijeloga života te je mjerilo njegove ljubavi prema Kvĕti. Bez patetične proklamacije upušta se u oslikavanje vremena kad se državu potiče zavirivati u ložnice ljudi... Njihov najbolji prijatelj pedesetih pristaje raditi za komunističku policiju, a kad Josefa uhite, Květa zatraži od prijatelja Hyneka pomoć. Ishod se nameće sam...


O knjizi:

Prvi roman Tomáša Zmeškala strukturiran je poput kaleidoskopa različitih priča, predstavljenih u 22 poglavlja. Središnja pripovijest uključuje Josefa i Květu, koje možemo smatrati glavnim junacima, ali iz njihove se pripovijesti granaju brojne druge koje oni sami pripovijedaju i koje sadrže druge važnije i sporednije likove. Stvoren je dojam kao da kamera lagano prelazi s jednog lika na drugi otkrivajući sasvim novu perspektivu, novu malenu pripovijest, te se zatim, lagano se pomičući, vraća na prethodan lik. Poglavlja se katkad razlikuju u formi. Primjerice, jedno od poglavlja donosi kafkijansku atmosferu dijaloga između Josefa i državnog istražitelja. Što se tiče stila, Zmeškal umije podastrijeti veliki izbor raznolikih glasova i forme. Jedno od glavnih obilježja njegova stila je oko za detalj, zatim poetičnost te sposobnost da uhvati i izrazi esencijalne emocije svojih likova i stvori pravu atmosferu. Sve su pripovijesti dane na povijesnoj pozadini. Tako se pozadinski izmjenjuju presudni povijesni događaji, poput Drugog svjetskog rata, dospijevanja komunista na vlast 1948, represije 1950-ih, ruske invazije i okupacije Čehoslovačke 1968, Baršunaste revolucije 1989, koja označava kraj komunizma. Ali nikada povijesni događaj ne zauzima glavni položaj u priči; ostaje kao marginalni znak, dok su u središtu priče o ljudima. Bez sumnje, „češki“ aspekt u ovoj knjizi ima prominentnu ulogu, ali zapravo je više „europski“ nego „češki“, jer je, napokon, povijest Češke povijest Europe – svi spomenuti događaji su europski događaji. Ali su životi i sudbine likova univerzalni. Stoga, kao cjelina, roman ima vrlo univerzalnu kvalitetu, govoreći o vrijednostima, načelima, sumnjama, razmišljanjima itd. Iako se može učiniti strukturalno kaotičnim, Zmeškal pedantno vodi pripovijesti i nikada ne gubi kontrolu nad njihovim nervaturama, što mu je osiguralo visoke ocjene i brojne pohvale u književnoj kritici. Uvijek se u pravom času vrati glavnoj pripovjednoj niti te se kao čitatelji nikada ne osjećamo izgubljenima. Sve zajedno – glavna pripovijest, sporedni pripovjedni rukavci, podpripovijesti, različite forme u kojima se pripovijeda, akronološko pripovijedanje, promjene u perspektivi i fokalizaciji, promjene stila, tona i narativnih načina – tvori bogat roman koji ima sve šanse da postane klasik – ako to već nije.


O autoru:

Prozni pisac Tomáš Zmeškal (1966, Prag) završio je studij engleskog jezika i književnosti. Radi kao nastavnik u srednjoj školi. Iako je ranije objavljivao kratke priče, postao je zapažen pisac tek svojim prvim romanom, Ljubavno pismo klinopisom, koji opisuje poslijeratnu Čehoslovačku iz fragmentirane, postmoderne perspektive.
Roman je po objavljivanju odmah postao senzacija. Ubrzo je postalo jasno da taj roman predstavlja književni događaj godine u Češkoj. Sve su kritike, bez iznimke, bile vrlo pozitivne, a Zmeškal je prozvan autorom visoka dosega. Prema kritičarima i čitateljima, on je pisac u rangu svojih slavnih sunarodnjaka, kao što su Jáchym Topol i Bohumil Hrabal.
Knjiga Ljubavno pismo klinopisom osvojila je nagradu Josef Škvorecký 2009. Iste je godine Zmeškal objavio svoj drugi roman, Životopis černobílého jehněte.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13103 )