Logo


Naslov članka: Hrvatska praizvedba 'Cara neuspjeha' (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 02 December 2011 - 13:30:28

HRVATSKA PRAIZVEDBA “CARA NEUSPJEHA”


„Car neuspjeha“ u režiji Jana Fabrea, u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Troubleyn/ Jan Fabre VZW iz Antwerpena, premijerno će biti izveden 10. prosinca u 20 h, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Jedan od najvećih europskih umjetnika, Jan Fabre, na pozornicu ZKM-a postavlja svoj dramski solo „Car neuspjeha“. Buntovnik ili provokator, redatelj ili koreograf, vizualni umjetnik ili performer, Fabre, je svojim atraktivnim predstavama pobudio pažnju cijelog svijeta.U središtu pozornosti je klaun koji svojom tvrdoglavošću želi demonstrirati nešto „originalno“, neprestano ponavljajući uzrečicu „praksom do savršenstva“ čak i onda kada je njegova izvedba potpuni neuspjeh. Svjestan svoje sudbine i predmeta javnog ismijavanja, Fabreov klaun, postaje netko drugi, odlučno preuzima egzistenciju u svoje ruke prkoseći tragediji ljudskog postojanja i njegove komične strane. Tijekom svoje izvedbe, klaun opširno progovara o filozofiji života i kako obraniti svoj „razlog življenja“.
Jan Fabre nas, u „Caru neuspjeha“, suočava s borbom klaunovskog identiteta. Kako biti smiješan s jedne strane, a opet odigrati žonglersku točku do samoga kraja i dovršiti svoju potragu za onim lijepim i uzvišenim, za ostvarenjem sna da postane anđeo.

Dramske izazove u predstavi „Car neuspjeha“ interpretira glumac Frano Mašković. Redatelj, kostimograf, scenograf je Jan Fabre, asistentica režije Caroline Lamaison, a dramaturginja je Miet Martens.

„Car neuspjeha“, prvi je dio trilogije, u režiji Jana Fabrea, koja će se u sljedeće tri godine prikazivati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Premijera je u subotu, 10. prosinca u 20 h, dok su reprizne izvedbe 11., 13., 29. i 30. prosinca.


http://www.zekaem.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13096 )