Logo


Naslov članka: 6. Dani srpske kulture (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 02 December 2011 - 12:46:36

6. DANI SRPSKE KULTURE
01.-05.2011. //ZAGREB, RIJEKA, SISAK

Gostovanjem književnika Vladimira Arsenijevića u zagrebačkoj Booksi danas započinju 6. Dani srpske kulture dok vikend donosi bogati filmski i glazbeni program


Zagreb, 01. prosinca 2011. _Istovremenim gostovanjem dvojice istaknutih srpskih književnika u Zagrebu i Rijeci danas započinju 6. Dani srpske kulture. Osim književnog programa, u kinu Europa prikazuje se i filmski program sa šest recentnih filmova srpske kinematografije (ulaz na projekcije je besplatan) dok glazbeni program u subotu 03. prosinca u Mali pogon Tvornice kulture dovodi višečlanu beogradsku glazbenu atrakciju Svi na pod!. Program završava u ponedjeljak 05. prosinca u zagrebačkom teatru &TD i to gostovanjem predstave beogradskog teatra Mimart Odabrani se bude.

Književni program 6. Dana srpske kulture započinje danas, u četvrtak 01. prosinca, u 19.00 sati istovremeno u Zagrebu i Rijeci. U zagrebačkoj Booksi gostuje cijenjeni srpski književnik Vladimir Arsenijević, a u riječkom Ribooku njegov kolega Dragan Velikić.Vladimir Arsenijević nagrađivani je beogradski pisac koji je u svom prvom romanu U potpalublju (1994), napisanom za vrijeme opsade Vukovara te prevedenom na dvadesetak stranih jezika, među prvima u Srbiji kritički progovorio o agresiji JNA na Vukovar i osudio zločine u Hrvatskoj. Trenutno je aktualna figura u regionalnom komunikacijskom prostoru zbog sumnje da je zbog nedavnog gostovanja povodom dvadesetogodišnjice pada Vukovara na HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 te izrečenih kritičkih stavova spram teme ali i ostalih gorućih problema u Srbiji dobio otkaz na mjesto iznimno čitanog kolumniste srpskog magazina Press.

Dragan Velikić domaćim je čitateljima poznat i više od par desetljeća. Njegovi su rani romani imali velik odjek u našoj sredini, često se bavio bavio Pulom koja ima povlašteno mjesto u njegovu literarnom imaginariju. Ima zavidnu međunarodnu književnu karijeru, a prilikom ovog gostovanja naglasak će biti na njegovom romanu Ruski prozor (2010), dobitniku nagrada NIN i Meša Selimović.

Petak u Rijeci i subota u Zagrebu proteći će u znaku Betonaca – ekipe književnika okupljene oko kultnog online časopisa Beton koji je nastao sredinom 2006. godine kako bi poslužio kao platforma za distribuciju kritičkog mišljenja, kojemu je tih godina bio zatvoren medijski prostor u regularnim knjiženim časopisima ili kulturnim redakcijama dnevnih i inih novina. Osim urednika Saše Ćirića, Betonce će predstaviti Miloš Živanović (Razbijanje) i Saša Ilić (Pad Kolumbije). Tridesetneštogodišnji pjesnik i pisac Miloš Živanović prestaviti će svoj prvi roman Razbijanje, krimić pun referenci na moderno srpsko društvo, crnohumoran i satiričan. Desetak godina stariji Saša Ilić se u svom Padu Kolumbije oslonio na žanr trilera putem kojeg priča o srpskom društvu na pragu tranzicije.

Osim književnog, 6. Dani srpskog filma ponuditi će prvenstveno Zagrepčanima bogati filmski, glazbeni i kazališni program. Filmski program prikazuje se od petka, 02.12, do nedjelje 04.12. u Kinu Europa. Prikazati će se šest filmskih naslova, od čega pet premijerno. 'Tilva Roš' Nikole Ležajića priča o odrastanju prijatelja skejtera u srpskom gradiću Boru, u Zagreb stiže s desetak vrijednih festivalskih nagrada među kojima je nagrada Bauer s ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, Srca Sarajeva za najbolji film i najbolju mušku ulogu te svježa nominacija Europske filmske akademije za nabolje debitantsko ostvarenje. 'Jesen u mojoj ulici' Miloša Pušića također se bavi perspektivom mladih, ali ovaj put u Novom Sadu dok Šišanje Stevana Filipovića putem priče o beogradskim skinsima detektira korjene i uzroke provale nasilničkog ponašanja u Srbiji.

Omnibus 'Oktobar' grupe mladih autora putem indiviualnih filmskih priča govori o Srbiji danas, deset godina nakon pada režima Slobodana Miloševića. 'Beli, beli svet' Olega Novkovića melaknolična je priča o ljubavnoj petokraci nesretnika iz Bora, te svojevrsne srpske filmske Meke iz koje potječu i Novković i Ležajić. 'Montevideo, Bog te video' Dragana Bjelogrlića jedan je od najgledanijih filmova u Srbiji u protekle dvije godine, epska priča o podvigu mladih srpskih nogometaša koji postaju idoli narodnih masa, priča o nogometu, o starom Beogradu i nekim davnim, drugačijim vremenima. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Subotnja večer donosi prvi samostalni zagrebački koncert beogradske glazbene atrakcije Svi na pod! koji će se održati u prostoru Malog pogona Tvornice kulture. Ulaznice za koncert mogu se u pretprodaji kupiti za 40kn u Tvornici kulture, Zoni tvornice kulture i Glazbenoj knjižari Rockmark. Ulaznice će na dan koncerta biti 60kn.
Šesti Dani srpske kulture završavaju u ponedjeljak, 05. prosinca, u zagrebačkom teatru &TD i to gostovanjem predstave beogradskog teatra Mimart Odabrani se bude.


PROGRAM 6. DANA SRPSKE KULTURE
01.-05.2011. //ZAGREB, RIJEKA, SISAK


ZAGREB

ČETVRTAK 01.12.2011.
KNJIŽEVNI PROGRAM / 19:00 / Booksa (Martićeva 14)
gost: Vladimir Arsenijević
moderiraju: Miljenka Buljević i Kruno Lokotar

PETAK 02.12.2011.
FILMSKI PROGRAM 18:00 / Kino Europa (Varšavska 3)
ŠIŠANJE, r. Stevan Filipović
KNJIŽEVNI PROGRAM / 19:00 / Kino Europa (Varšavska 3)
gost: Dragan Velikić
predstavljaju: Kruno Lokotar i Jagna Pogačnik
FILMSKI PROGRAM 20:00 / Kino Europa (Varšavska 3)
OKTOBAR, r. Senka Domanović, Ognjen Glavonić, Ognjen Isailović, Dane Komljen, Ivan Pecikoza, Damir Romanov, Milica Tomović

SUBOTA 3.12.2011.
KNJIŽEVNI PROGRAM 13:00 / Središnja knjižnica Srba u RH (Preradovićeva 18)
gost: Dragan Velikić
FILMSKI PROGRAM 18:00 / Kino Europa (Varšavska 3)
TILVA ROŠ, r. Nikola Ležajić
KNJIŽEVNI PROGRAM 19:00 / Kino Europa (Varšavska 3)
gosti: Beton – Miloš Živanović (Razbijanje), Saša Ilić (Pad Kolumbije)
predstavljaju: Saša Ćirić i Kruno Lokotar (Kino Europa)
FILMSKI PROGRAM 20:00 / Kino Europa (Varšavska 3)
BELI, BELI SVET, r. Oleg Novković
KONCERT 21:00 TVORNICA KULTURE - Mali pogon (Šubićeva 2)
SVI NA POD + DJ EWOX

NEDELJA 4.12.
FILMSKI PROGRAM 18:00 i 20:00 / Kino Europa (Varšavska 3)
JESEN U MOJOJ ULICI, r. Miloš Pušić
MONTEVIDEO, BOG TE VIDEO, r. Dragan Bjelogrlić

PONEDELJAK 5.12.
KAZALIŠNI PROGRAM 20:00 / dvorana MM Centra, SC Savska 25
ODABRANI SE BUDE – MIMART Teatar, Beograd


RIJEKA

ČETVRTAK 1.12.2011.
KNJIŽEVNI PROGRAM 19:00 / Ribook (Janeza Trdine 9)
gost: Dragan Velikić
moderira: Milorad Stojević

PETAK 2.12.2011.
KNJIŽEVNI PROGRAM 19:00 / Ribook (Janeza Trdine 9)
gosti: Beton – Miloš Živanović (Razbijanje), Saša Ilić (Pad Kolumbije) i Saša Ćirić
moderira: Nikola Petković


SISAK

PETAK 2.12.2011.
KNJIŽEVNI PROGRAM 19:00 / Voodoo Bar (Rimska 4)
gost: Vladimir Arsenijević
moderira: Rade Dragojević


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13094 )