Logo


Naslov članka: Kultni roman američkog pisca Williama S. Burroughsa QUEER u izdanju Naklade Ljevak (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 28 November 2011 - 21:11:54

QUEER
WILLIAM S. BURROUGHS

• Područje: beletristika
• ISBN: 978-953-303-443-0
• ISBN: 978-953-303-444-7
• Biblioteka: Biblioteka CICERO
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: studeni 2011.
• Broj stranica: 224
• Format: 13,8 x 21 cm
• Uvez meki: 129 kuna
• Uvez tvrdi: 149 kuna
S engleskog preveo Borivoj Radaković
Napisan još 1952, ali prvi puta objavljen tek 1985. Queer Williama Burroughsa je i dan danas u američkoj književnosti slovi kao intrigantna romaneskna enigma. Na jednoj razini 'Queer' je istovremeno i razorni autobiografski portret i blistav politički roman, no ovaj roman se isto tako može čitati i kao jedini autorov realistički ljubavni roman premrežen prepoznatljivom Burroughsovom montažom komičko - grotesknih fantazija. Radnja romana je smještena u Mexico City u rane pedesete, čitatelj prati beznadno lutanje glavnog junaka Williama Leeja, od bara do bara na američkoj subkulturnoj sceni. Kako Lee propada, tako se sve više pojavljuje prepoznatljivi Burroughsov glas, manijakalan u razornom humorističkom opisu američkih užasa.

Kako u opusu Williama Burroughsa nema „normalnih“ knjiga – bilo koja od njih mogla se zvati „Queer“ – njegov drugi roman na perverzan način ispunjava značenje naslova kao imenice (upotrijebljene s porugom ili s ponosom), pridjeva (čudan, lažan, sumnjiv) i glagola (smetati, nervirati, uznemiravati). Od 1952., kada je napisan, pa do konačnog objavljivanja 1985. godine, sve u vezi s „Queerom“ zbunjuje, kao i njegova reputacija daljnjih dvadeset pet godina. Neizbježno je osoban, ali i virtuozno političan, naizgled realističan u pripovijedanju koje se pretvara u najdivljiju maštu, a u sebi sadrži materijal tako neodređena tona da je teško reći je li u pitanju vrisak sa smijehom ili užas. Knjiga istodobno biva i knjiga otkrivenja i otajstven tekst, to je rana autobiografska zbunjenost kojoj je Burroughs pustio da ostane nedovršena, a tajnu je ostavio zakopanu tri desetljeća,

„Queer“ ne bi bio toliko nezgodan kad bismo ga jednostavno mogli nazvati parodijom ili satirom, ali on djeluje više kao čin egzorcizma – više prema unutra nego prema van – svih glasova u Burroughsovoj glavi, demona što ih je naslijedio iz svoje klase i kulture. Istovremeno Queer je i najpatologičniji prezreni neprijatelj u hladnoratovskoj Americi koji dijagnosticira imperijalnu psihu

William S. Burroughs je priznat kao jedan od najinovativnijih, politički najoštrijih i najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća. Rodio se 1914. godine u uglednoj obitelji u St. Louisu, a skupa s Jackom Kerouacom i Allenom Ginsbergom postao je ključna figura Beat generacije pisaca koji su se pojavili ranih pedesetih prošloga stoljeća. Po odlasku iz Amerike Burroughs je dokumentirao svoja iskustva ovisnika o heroinu i homoseksualca u „Junkyju“ i „Queeru“, a pustolovine u Južnoj Americi u potrazi za drogom yagé u „The Yage Letters“. Prije nego što je stekao opću međunarodnu popularnost slijedilo je objavljivanje „Golog ručka“ 1959. godine. Pošto se nastanio u Parizu, inspiriran prijateljem i suradnikom, umjetnikom Brionom Gysinom, Burroughs je objavio svoj cut-up projekt, proizvevši „Meki stroj“, „Priznanicu koja je eksplodirala“ i „Novu Ekspres“, kao i eksperimente na vrpci, filmu i fotomontaži.. Nakon Meksika, Maroka i Europe, Burroughs se vratio u Ameriku i dovršio romanesknu trilogiju romana – „Cities of the Red Night“, „The Place of Dead Roads, „Western Lands“ – i surađivao s mnogim umjetnicima u raznim medijima. Umro je u. kolovozu 1997. godine.


„Burroughsov queer nije tek puki gay sa stavom: on je doslovno gay s pištoljem, njega svrbe
prsti da ga upotrijebi. I ako mu neko moralizatorsko smeće stane na put, kukama će ga vaditi iz rijeke.“
Oliver Harris

„Događaj prema kojem Lee sebe osjeća neumoljivo vođenim jest smrt njegove žene od njegove vlastite ruke, spoznaja opsjednutosti, mrtva ruka koja čeka da se navuče preko njegove kao rukavica. Tako se iz tih stranica izdiže smog prijetnje i zla. Zla kojem Lee nastoji pobjeći pomahnitalim skokovima mašte“.
William Burroughs


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13064 )