Logo


Naslov članka: Promocija knjige Srećka Horvata 'Pažnja! Neprijatelj prisluškuje' u Knjižnici Bogdan Ogrizović (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 26 November 2011 - 00:02:18

PAŽNJA! NEPRIJATELJ PRISLUŠKUJE - Promocija nove knjige SREĆKA HORVATA - ponedjeljak 28.11. u 19 sati, KNJIŽNICA B. OGRIZOVIĆA

Poziv na Tribinu i predstavljanje nove knjige iz
Biblioteke Bookmarker

Srećko Horvat
PAŽNJA! NEPRIJATELJ PRISLUŠKUJE
Razgovori s vodećim intelektualcima današnjice

Sudjeluju:
Srećko Horvat
Tonči Valentić
Kristijan Vujičić

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 28. studenoga 2011. u 19 sati,
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.


Od Pariza do Tel Aviva, preko Dublina i Londona, sve do Podgorice i Visa, Srećko Horvat je u posljednjih nekoliko godina razgovarao s vodećim svjetskim intelektualcima kako bi s njima pretresao goruće probleme današnjice. A kada nije mogao doći do njih, doveo ih je u Zagreb. Amos Oz, Zygmunt Bauman, Slavoj Žižek, Francis Fukuyama, Tariq Ali, Terry Eagleton i Gayatri Spivak samo su neki od 15 sugovornika s kojima je Horvat razgovarao o temama kao što su demokracija i globalizacija, kraj povijesti i kultura straha, „Arapsko proljeće“ i budućnost Europe. Neki od razgovora već su bili objavljeni, neki su vođeni iznova, a mnogi od njih predstavljaju uzastopne dijaloge vođene i kroz nekoliko godina. Ovako sakupljeni na jednome mjestu, oni daju obrise „duhovne situacije vremena“, a nerijetko omogućuju i uvid u međusobna slaganja pa i neslaganja ovih mislilaca.Knjiga 'Pažnja! Neprijatelj prisluškuje' već samim naslovom zauzima ironijski odmak spram ustaljenog konsenzusa da je potrebno šutjeti – ono što Horvat demonstrira u ovoj knjizi jest da se svaki intelektualni angažman sastoji upravo od postavljanja pitanja.

„Horvatova knjiga razgovora s vodećim intelektualcima današnjice markira slabe točke sistema i nudi strategije udara na njih. Ovo nije priručnik za samopomoć kapitalizma ni benevolentna, drugarska kritika liberalne demokracije, nikakva artikulacija Trećeg puta. Pažnja! Neprijatelj prisluškuje je intelektualna potraga za istinskom alternativom.“
Andrej Nikolaidis, iz Predgovora


U KNJIZI O PROBLEMIMA DANAŠNJICE GOVORE FRANCIS FUKUYAMA, AMOS OZ, TARIQ ALI, STÉPHANE HESSEL, TERRY EAGLETON, SLAVOJ ŽIŽEK, GIANNI VATTIMO, ZYGMUNT BAUMAN, MICHAEL HARDT, GAYATRI SPIVAK…

Srećko Horvat
PAŽNJA!
NEPRIJATELJ PRISLUŠKUJE
Razgovori s vodećim intelektualcima današnjice


• Područje: publicistika
• ISBN (MU): 979-953-303-421-8
• ISBN (TU): 978-953-303-422-5
• Biblioteka: Biblioteka Bookmarker
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: studeni 2011.
• Broj stranica: 256
• Format: 14,5 x 21 cm
• Uvez: meki = 129 kn
• Uvez: tvrdi = 159 kn

„Horvatova knjiga razgovora s vodećim intelektualcima današnjice markira slabe točke sistema i nudi strategije udara na njih. Ovo nije priručnik za samopomoć kapitalizma ni benevolentna, drugarska kritika liberalne demokracije, nikakva artikulacija Trećeg puta. Pažnja! Neprijatelj prisluškuje je intelektualna potraga za istinskom alternativom.“
Andrej Nikolaidis, iz Predgovora

Od Pariza do Tel Aviva, preko Dublina i Londona, sve do Podgorice i Visa, Srećko Horvat je u posljednjih nekoliko godina razgovarao s vodećim svjetskim intelektualcima kako bi s njima pretresao goruće probleme današnjice. A kada nije mogao doći do njih, doveo ih je u Zagreb. Amos Oz, Zygmunt Bauman, Slavoj Žižek, Francis Fukuyama, Tariq Ali, Terry Eagleton i Gayatri Spivak samo su neki od 15 sugovornika s kojima je Horvat razgovarao o temama kao što su demokracija i globalizacija, kraj povijesti i kultura straha, „Arapsko proljeće“ i budućnost Europe. Neki od razgovora već su bili objavljeni, neki su vođeni iznova, a mnogi od njih predstavljaju uzastopne dijaloge vođene i kroz nekoliko godina. Ovako sakupljeni na jednome mjestu, oni daju obrise „duhovne situacije vremena“, a nerijetko omogućuju i uvid u međusobna slaganja pa i neslaganja ovih mislilaca.
Knjiga Pažnja! Neprijatelj prisluškuje već samim naslovom zauzima ironijski odmak spram ustaljenog konsenzusa da je potrebno šutjeti – ono što Horvat demonstrira u ovoj knjizi jest da se svaki intelektualni angažman sastoji upravo od postavljanja pitanja.


Iz Predgovora
Umjesto naših borbi, koje su se u prethodnim desetljećima odvijale pod krilaticom „jedna zemlja, jedna borba“, njihov slogan je „jedan svijet, jedna borba“. Svijet je njihov playground – ili bi trebalo reći: battleground.
Saveznici i neprijatelji u toj borbi prostrti su širom svijeta. S nekima od njih, s obje strane, Horvat je razgovarao u ovoj knjizi.
Za moju generaciju, koja je stasavala boreći se protiv ovdašnjeg nacionalizma, Zapad i Europa bili su dio rješenja. Za Horvata i njegove, dio su problema. U samo jednoj generaciji došlo je do radikalnog zaokreta u odnosu na ono što je za nas bilo, bezmalo, veliko Drugo – jamac smisla, poretka i pravednosti.
U razgovoru s Horvatom, Tariq Ali kaže: „Stoga treba biti vrlo otvoren, nikakve gluposti o tajnosti, ono što niste spremni reći javno, nemojte ni reći. To je uvijek bio način na koji sam ja djelovao. Oni znaju tko ste i što ste i ne moraju vam prisluškivati telefon da bi to znali.“
Ne moraju, ali svejedno prisluškuju. Horvat i njegova generacija intelektualaca ionako je spremna sve javno reći. I više od toga: uključiti i samog neprijatelja – Fukuyamu, na primjer – u raspravu.


Srećko Horvat (1983.) dosad je objavio šest knjiga: Protiv političke korektnosti, Znakovi postmodernog grada, Budućnost je ovdje, Diskurs terorizma, Ljubav za početnike te zajedno s Igorom Štiksom Pravo na pobunu. Član je uredništva časopisa Zarez, Tvrđa, Europski glasnik i Up & Underground. Umjetnički je direktor Subversive Film Festivala.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13036 )