Logo


Naslov članka: Razotkrivanje sa Sofi Oksanen (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 25 November 2011 - 23:54:52

Razotkrivanje sa Sofi Oksanen
Tribina Razotkrivanje

S veseljem vas pozivamo na razgovor sa suvremenom finskom spisateljicom Sofi Oksanen o višestruko nagrađivanom romanu Čišćenje u utorak 29. studenog 2011. u 19 sati u Kinu Europa, Varšavska 3, Zagreb
Razgovor vodi Seid Serdarević uz simultani prijevod s finskog.

Kada jednoga jutra u svome dvorištu u estonskome selu Aliide Truu pronađe gotovo mrtvu djevojku i odluči joj pomoći, njezin će se život sasvim izmijeniti, a prošlost će joj nahrupiti na vrata. Djevojka Zara žrtva je traffickinga koja bježi od svojih izrabljivača, a Aliide nije izabrala slučajno – njih dvije povezane su mnogo dubljim vezama negoli to ijedna sluti. Kroz obiteljsku i osobnu tragediju obiju junakinja roman 'Čišćenje' Sofi Oksanen oslikava najdublje ljudske strahove, ali i ponore duše, od izdaje preko prevare do ljubomore.

Jedna od ponajboljih svjetskih spisateljica mlađe generacije Finkinja Sofi Oksanen u višestruko nagrađivanom i na više od trideset jezika prevedenom romanu 'Čišćenje' maestralno je ispričala priču o dubokim posljedicama srama te kroz sudbinu Aliide i Zare oslikala svu težinu dvadesetog stoljeća, sovjetske vlasti i početka tranzicije.


Sofi Oksanen
Čišćenje
Romanpreveo s finskoga Boris Vidović
Cijena: 159,00 kn
Cijena s popustom: 143,10 kn
Broj stranica: 352
Uvez: tvrdi s ovitkom
Godina izdanja: 2011
Visina: 205 mm
ISBN: 978-953-266-335-8
Naslov izvornika: Puhdistus
Pročitaj poglavlje!Kada jednoga jutra u svome dvorištu u estonskome selu Aliide Truu pronađe gotovo mrtvu djevojku i odluči joj pomoći, njezin će se život sasvim izmijeniti, a prošlost će joj nahrupiti na vrata. Djevojka Zara žrtva je traffickinga koja bježi od svojih izrabljivača, a Aliide nije izabrala slučajno – njih dvije povezane su mnogo dubljim vezama negoli to ijedna sluti. Od ranih devedesetih i tranzicije pa unatrag do vremena prije Drugoga svjetskoga rata, rata i poslijeratnoga razdoblja kroz obiteljsku i osobnu tragediju obiju junakinja roman 'Čišćenje' Sofi Oksanen oslikava najdublje ljudske strahove, ali i ponore duše, od izdaje preko prevare do ljubomore.

Jedna od ponajboljih svjetskih spisateljica mlađe generacije Finkinja Sofi Oksanen u višestruko nagrađivanom i na više od trideset jezika prevedenom romanu 'Čišćenje' maestralno je ispričala priču o dubokim posljedicama srama te kroz sudbinu Aliide i Zare oslikala svu težinu dvadesetog stoljeća, sovjetske vlasti i početka tranzicije.


"Zatravljujuća knjiga o dvije žene s mračnim tajnama i nevidljivom vezom."
— Shelf Awareness (Top 10 Books of 2010)

"Moćna kombinacija povijesti, politike i napetosti."
— Sunday Times (UK)

"Roman o velikim temama – industriji seksa, sovjetskoj aneksiji Estonije nakon Drugoga svjetskog rata, černobilskoj katastrofi, burnim godinama nakon raspada SSSR-a. Mnogo toga, ali Sofi Oksanen uspijeva zadržati pozornost čitatelja."
— Bookslut

"Priča koja plijeni... Najiskrenije preporučujemo ljubiteljima ruskih klasika poput Tolstoja i Pasternaka, ali i onima koji uživaju u suvremenim pričama o žudnji i izdaji."
—Library Journal

"Okrutan i iznijansiran roman Čišćenje odjekuje napetošću zbog neizrečenih tajni i strašno sramnih djela što se poput mreže rasprostiru romanom, stalno potičući na čitanje. Životan, točan i prelijep."
— Hufvudstadsbladet (Finska)
Sofi Oksanen suvremena je finska spisateljica, rođena 1977. u gradu Jyväskylä u središnjoj Finskoj. Studirala je dramaturgiju i književnost. Prvi roman Staljinove krave (2003.), priča o djevojci s po­re­mećajem u prehrani, lansirao ju je među najutjecajnije mlade finske autore. Nominirana je za književnu nagradu Runeberg. Dvije godine poslije objavila je roman 'Baby Jane', u kojem progovara o anksioznom poremećaju i nasilju u lezbijskim vezama. Njezina prva predstava 'Čišćenje' postavljena je 2007. u Finskome narodnom kazalištu. Iduće godine napisala je istoimeni roman, koji je osvojio brojne nagrade u Finskoj i inozemstvu, uključujući najveću književnu nagradu norveških zemalja Nordic Council Literature Prize 2010. Roman 'Čišćenje' preveden je na 38 jezika.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13035 )