Logo


Naslov članka: Nova predstava Vilima Matule 'Tko si ti i otkud ti pravo' (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 25 November 2011 - 00:55:37

TKO SI TI I OTKUD TI PRAVO
nova dramsko-plesno-glazbena
u Klubu kina Grič, Jurišićeva 6 u Zagrebu

premijera: 25.11.2011. u 20 h
izvedbe: 27.11., 7.12. i 8.12., u 20h te 10.12. u 21h

projekt pokrenuo i izvodi - Vilim Matula
pokret i ples osmislila i izvodi - Irma Omerzo
glazbu sladao i izvodi - Stanko Kovačić
pjesme (zbirka Vertigo) - Branko Maleš
design plakata i deplijana - Boris Greiner
fotografije - Jasenko Rasol
scenu prilagodio - Goran Prelčec
majstor svjetla - Tomislav Sabljar
kino operater - Haris Berbić"Zovem se Vili, ja sam glumac. Pozvao sam Irmu i Stanka na suradnju, oslonio se na Brankovu poeziju, kako biti simblički učinkovit, djelotvoran, kako razvrgnuti vrzino kolo kapitala, partitokracije, medija i mafije, kako otrcanu predstavu predstavničke demokracije zamjeniti novim izvedbama izravne demokracije.

Kazalište danas može i mora nanovo osloboditi svoj politički potencijal. Upravo je izrazita političnost otvarala svaku novu epohu kazališta.

„Ko sam ja i od kud mi pravo? Ja sam Irma, bivša plesačica suvremenog plesa koja si je, na Vilijev poticaj, uzela za pravo stati ponovno na scenu i pokrenuti se u svrhu protesta, u svrhu ne mirenja s trenutnim stanjem, u svrhu smislenosti bavljenja plesom (kojeg sistem ne prepoznaje kao nešto vrijedno), u svrhu stvaranja procijepa u bolnoj tematici koju ova predstava dotiče.“

"Ja sam Stanko i uzeo sam si za pravo, uz Vilijev i Irmin poticaj izići iz mišje rupe i pred ljudima progovoriti o nemoći malog čovjeka koji se je našao u žrvnju velikih, proždrljivih i krvožednih moćnika. Sad je krajnje vrijeme da razne vrste umjetnosti, (a ja ću progovoriti kroz glazbenu), udruže svoje snake i zajedno pokažu koliko su jake u borbi protiv nepravde i neučinkovitosti. Možda pomak može izgledati malen, ali on će od sada biti samo kapljica u bujici koja se već pokreće."

Zahvaljujemo: Ini Čavlini, Branki Trlin, Aleksandri Janevoj, Zrinki Šimičić, Romanu Šuškoviću, Matku Ragužu, Damiru Bartolu Indošu, Darku Šantiću , Alenu Smajiću, Hamdiji Kulenoviću i Mariusu Curiacu

Projekt je nastao uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba.

Cijena ulaznica: 70kn i 50kn popust za studente, umirovljenike i članove UPUH-a


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13027 )