Logo


Naslov članka: Zagrebačka premijera Žilnikovog filma 'Jedna žena – jedan vek' (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 23 November 2011 - 00:33:17

Najnoviji film Želimira Žilnika, Jedna žena – jedan vek u Zagrebu će biti premijerno prikazan u srijedu, 30. Studenog u 19 sati u kinu Tuškanac u organizaciji Hrvatskog
filozofskog društva i Human Rights Film Festivala.

Na temelju iskaza, intervjua i rekonstrukcije događaja, a kroz životnu priču danas 99-godišnje Dragice Srzentić, dokumentarni film Jedna žena – jedan vek osvjetljava niz značajnih događaja i osoba vezanih za jugoslavensku povijest prije i poslije Drugog svjetskog rata. Kroz sliku jednog stoljeća života žene-heroja (koja je, među ostalim, 1948. godine osobno odnijela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo "ne"), otvaraju se rijetko spominjani segmenti jugoslavenskih intelektualnih i ideoloških labirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju brojnih država u kojima je živjela ova Istrijanka rodom iz Sovinjaka (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija).

Nakon projekcije filma, bit će održana diskusija o filmu u kojoj će sudjelovati Želimir Žilnik te protagonistica filma Dragica Srzentić uz moderatore Mimu Simić i Petra Milata.Želimir Žilnik jedan je od najznačajnijih režisera na prostoru bivše Jugoslavije i svjetski priznati umjetnik. Rođen je u Nišu 1942. godine, a živi i radi u Novom Sadu. Autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova i jedan od začetnika žanra koji se naziva "doku-drama". Nagrađivan je na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima. Od početka profesionalnog rada na filmu, okrenut je suvremenim temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. O tome svjedoči i njegov najpoznatiji film "Rani radovi" iz 1968. godine, koji je nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu, kao i sa četiri nagrade na Pulskom festivalu iste godine. Nakon problema sa cenzurom u Jugoslaviji, te zaustavljanja rada na drugom igranom filmu, Žilnik sredinu sedamdesetih godina provodi u Njemačkoj. Po povratku u zemlju, od kraja sedamdesetih režira seriju televizijskih filmova i doku-drama za TV Beograd i TV Novi Sad. Uz to, tijekom sedamdesetih i osamdesetih, snima igrane filmove koji nagovještavaju političke i socijalne promjene, kao i nadolazeće tenzije u zemlji. Tijekom devedesetih realizira niz igranih i dokumentarnih filmova na temu kataklizme na Balkanu. Slom sistema vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe i problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe teme su ciklusa Žilnikovih filmova od 2000. do 2009., koji su prikazani na više od 250 međunarodnih festivala i filmskih manifestacija. Od 1997. bavi se i pedagoškim radom, kao mentor i izvršni producent niza međunarodnih filmskih radionica za studente iz jugoistočne Europe, te kao gostujući predavač na mnogim filmskim školama u Europi i SAD-u.


Film Jedna žena – jedan vek
Režija i scenarij: Želimir Žilnik
2011., 100 minuta
direktor fotografije: Miodrag Milošević
montaža: Vuk Vukmirović
crtež i animacija: Aleksandar Rott, Aleksandar Ilić
producentica: Sarita Matijević
produkcijska kuća: Playground produkcija

Diskusija o filmu Jedna žena – jedan vek
Sudjeluju: Želimir Žilnik i Dragica Srzentić
Moderiraju: Mima Simić.i Petar Milat

After-YU after-revolucionarni after-party
DJ Mario Kovač

Premijera filma Jedna žena – jedan vek Želimira Žilnika najavljuje dva događaja:
Simpozij Filozofija i umjetnost
(Zagreb, Školska knjiga, 1.-3. 12. 2011., http://www.hrfd.hr/)

Human Rights Film Festival
(Zagreb, Kino Europa & Dokukino Croatia, 5.-10. 12. 2011., http://humanrightsfestival.org/)


Organizatori
HRVATSKO FILOZOFSKO DRUŠTVO
http://www.hrfd.hr/
HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL
http://humanrightsfestival.org/

Podrška
HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13009 )