Logo


Naslov članka: Promocija novog romana IVICE ĐIKIĆA - SANJAO SAM SLONOVE - četvrtak 24.11. u 19 sati - Bulldog (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 23 November 2011 - 00:21:45

LJEVAK
Poziv na predstavljanje nove knjige iz
BIBLIOTEKA CICERO

IVICA ĐIKIĆ
Sanjao sam slonove

Sudjeluju:
Viktor Ivančić
Dean Duda
Boris Postnikov
Nenad Rizvanović
Ivica Đikić

četvrtak, 24. studenoga 2011. u 19 sati
BULLDOG PUB, Bogovićeva 6, Zagreb

ULAZ SLOBODAN!
Kriminalci, emigranti, špijuni, državni odvjetnici, ratni zločinci, povratnici, političari i slonovi, svi su oni u romanu Sanjao sam slonove Ivica Đikića sastavni dio panoptikuma koji traje kroz nanose vremena i prostora – od sedamdesetih od kraja devedesetih prošloga stoljeća i od Frankfurta do Zagreba.

Drugi roman Ivice Đikića (1977.) Sanjao sam slonove pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Đikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički. Umjesto eventualne romantizacije jednog vremena, Đikić pripovijeda o pomutnji, strahu i kaosu u kojima sudbine protagonista neizbježno tonu u tragiku, i istovremeno dubinski sondira motivaciju likova, dopuštajući im i strast i opijenost uspjehom, slavom, ratnim pobjedama i zločinima.

Špijuni, odvjetnici, emigranti, kriminalci i udbaši su u romanu Sanjao sam slonove demonski povezani u neuhvatljivoj spirali velikog tragičnog Događaja.


BIBLIOTEKA CICERO
IVICA ĐIKIĆ
Sanjao sam slonove

• Područje: književnost
• ISBN (meki): 978-953-303-423-2
• ISBN (tvrdi): 978-953-303-424-9
• Biblioteka: Cicero
• Izdavač: Naklada LJEVAk
• Godina: listopad 2011.
• Broj stranica: 256
• Format: 13,5 x 21 cm
• Uvez: meki = 129,00 kn
• Uvez: tvrdi = 159,00 kn

Kriminalci, emigranti, špijuni, državni odvjetnici, ratni zločinci, povratnici, političari i slonovi, svi su oni u romanu Sanjao sam slonove Ivica Đikića sastavni dio panoptikuma (muzej voštanih figura, prema B. Klaiću) koji traje kroz nanose vremena i prostora – od sedamdesetih od kraja devedesetih prošloga stoljeća i od Frankfurta do Zagreba. Drugi roman Ivice Đikića (1977.) Sanjao sam slonove pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Đikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički. Umjesto eventualne romantizacije jednog vremena, Đikić pripovijeda o pomutnji, strahu i kaosu u kojima sudbine protagonista neizbježno tonu u tragiku, i istovremeno dubinski sondira motivaciju likova, dopuštajući im i strast i opijenost uspjehom, slavom, ratnim pobjedama i zločinima. Špijuni, odvjetnici, emigranti, kriminalci i udbaši su u romanu Sanjao sam slonove demonski povezani u neuhvatljivoj spirali velikog tragičnog Događaja.

Po motivima romana Ivice Đikića (1977) Cirkus Columbia (2003, 2010) filmski redatelj Danis Tanović snimio je istoimeni igrani film koji je osvojio brojne festivalske nagrade i prikazivan u redovnoj kino-distribuciji u tridesetak zemalja. Isti roman je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen te godine u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Preveden je na talijanski i španjolski jezik, a objavljen je u Bosni i Hercegovini (2005) i Srbiji (2011). Đikić je godine 2004. objavio je knjigu Domovinski obrat – politička biografija
Stipe Mesića. Zbirka priča Ništa sljezove boje izišla je 2007. Knjigu Gotovina, stvarnost i mit (2010) objavio je u koautorstvu s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem.


Biti viđen u društvu osobe čiji gangsterski misterij nezadrživo osvaja nacionalnu metropolu, značilo je uživati barem djelić tog strahopoštovanja.
Jasna Babić

Ono što Đikićevu knjigu čini jednim od najboljih jest njezina kritička, neskriveno politička oštrica.
Dinko Kreho


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.13007 )