Logo


Naslov članka: Promocija romana SJENE PROŠLOSTI autora dr. Darka Ropca o Vukovaru (Vukovar - 17.11.2011.) (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 15 November 2011 - 00:09:17

U četvrtak, 17. studenog 2011. godine, u Vukovaru će se održati promocija romana 'Sjene prošlost' Darka Ropca, u Velikoj županijskoj vijećnici (Palača Srijem, Županijska 9), s početkom u 17:30 sati.


DARKO ROPAC
SJENE PROŠLOSTI

• Područje: beletristika
• ISBN : 978-953-303-436-2
• Biblioteka: Posebna izdanja
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: studeni 2011.
• Broj stranica: 332
• Format: 14 x 21 cm
• Uvez: tvrdi = 159 knAutor donosi potresnu priču koja započinje 1941. godine na samom početku Drugog svjetskog rata, a završava padom Vukovara. Prateći živote triju generacija u dvije obitelji, autor nas suočava s tragičnim događajima na prostoru naše domovine, posebice na području Slavonije i Baranje. Grijesi u obitelji dovest će do tragičnih događaja i nakon pedeset godina. Zanimljivo, dokumentirano štivo o grijesima prošlosti, ratnom razaranju i užasu rata.

Darko Ropac rođen je u Varaždinu 1947., a u Zagrebu završava studij medicine, specijalizira epidemiologiju, magistrira i doktorira te stječe zvanje primarijusa, znanstvenog savjetnika i redovitog sveučilišnog profesora. Svoju prvu knjigu Razotkrivanje mikroba dvaju svjetova – životna priča jednog epidemiologa objavio je 2007. godine. Godine 2010. objavio je knjigu pod naslovom Sjećanja na Bjelovar – priče iz djetinjstva.


Ulomak iz knjige

Starim crvenim stojadinom četvorica mladića krenuli su u neizvjesnost toga petka, potkraj rujna. Bez poteškoća su se vozili preko Bjelovara, prema Virovitici, potom kroz Podravsku Slatinu do Donjeg Miholjca. Od tamo, nakon kraćeg odmora nastavili su preko Valpova za Osijek. Putem su pojeli sendviče koje su ponijeli od kuće. Bilo je to zadnje što ih je povezivalo sa Zagrebom, osim uspomena. U Josipovcu, pred ulazom u Osijek, u ranim popodnevnim satima naišli su na kontrolnu točku ZNG-a. Zaustavili su ih momci u maskirnim odorama s automatima preko ramena, a prstom na obaraču.
»Kamo ste se uputili momci«, zapitao je jedan od njih prišavši automobilu.
»Idemo u Vukovar. Mi smo dragovoljci«, odgovori vozač stojadina, pružajući osobne dokumente.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12924 )