Logo


Naslov članka: HALL OF FAME - vodič kroz povijest dokumentarnog filma u Dokukinu Croatia (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 11 November 2011 - 19:33:21

HALL OF FAME- VODIČ KROZ POVIJEST DOKUMENTARNOG FILMA
Restart i Dokukino pokreću novi program pod nazivom HALL OF FAME - izbor filmova autora koji su zauvijek promijenili formu dokumentarca, a većina njih biti će po prvi puta prikazana u Hrvatskoj.

HALL OF FAME novi je filmski ciklus pod vodstvom Nebojše Slijepčevića u kojem ce biti prikazani najvažniji filmovi iz moderne povijesti dokumentarizma. Od Amerike do Kazahstana, od 60-tih do danas, od braće Maysles do Kossakovskog - pratite kako je dokumentarac izrastao u najprogresivniju filmsku formu današnjice.

I dok je razvoj igranog filma dobro poznat i površnom filmofilu, a bitna autorska imena dio su opće kulture, značajni svjetski dokumentaristi još uvijek čame u mraku relativne anonimnosti. Ovim programom DOKUKINO i RESTART dati će svoj mali doprinos ispravljanju te kulturne nepravde. Kroz seriju od osam predavanja pokušat ćemo vam predstaviti opus nekih od najznačajnijih imena suvremenog dokumentarizma, te povezati njihov rad sa današnjicom dokumentarca.

Svako od predavanja početi će kratkim uvodom, svojevrsnom “uputom za gledanje”. Predstavit ćemo autora u povijesnom kontekstu, dati vam kratki pregled njegove karijere, i skrenuti pažnju na specifičnosti njegovog rada. Nakon toga gledamo zajedno film na velikom platnu, u većini slučajeva premijerno za Hrvatsku, s desetljećima zakašnjenja. Nakon filma slijedi razgovor s gostom večeri – nekim od uvaženih hrvatskih dokumentarista koji nam daje dodatno razumijevanje važnosti predstavljenog autora.

Gledajte filmove, slušajte mišljenja stručnjaka i autora, sudjelujte u raspravi!


11. 11. 2011.
GREY GARDENS, SAD, 1976, boja, 94 min
http://www.mayslesfilms.com/
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1623589657/
Režija: David Maysles, Albert Maysles
Iza zidina nekad velebnog zdanja u predgrađu New Yorka susrećemo Edith Bouvier Beale i njenu kćer „Malu Edie“ – otpadnike iz visokog društva i dalje rođake Jackie Kennedy – kako bezbrižno uživaju u svom raspadajućem domu, potpuno odvojene od stvarnog svijeta. Fascinantan intimni portret odnosa majke i kćeri donio je filmu Grey Gardens kultni status, a Malu Edie promovirao u modnu queer ikonu.
Gošća Dana Budisavljević predstaviti će nam trailer svojeg novog filma „Obiteljski ručkovi“ i objasniti utjecaj Grey Gardensa na svoj rad.


18. 11. 2011.
CHRONIQUE D'UN ETE, Francuska, 1961, c/b, 85 min
http://en.unifrance.org/directories/company/80286/argos-films
Režija: Edgar Morin, Jean Rouch
Dva etnografa-filmaša pokušavaju otkriti što „egzotično pleme“ Parižana misli i osjeća ljeta 1960. Potraga za „filmskom istinom“ (cinema verite) počinje jednostavnim pitanjem slučajnim prolaznicima: „Jeste li sretni?“, a onda se razvija u sasvim neočekivanim smjerovima.
Gost: Goran Dević


25.11.2011.
A MARRIED COUPLE, Kanada, 1969, boja, 96 min
http://www.allankingfilms.com/
http://www.criterion.com/films/27515-a-married-couple
Režija: Allan King
Billy i Antionette Edwards u ovoj fascinantoj studiji raspadajućeg braka ništa ne skrivaju pred filmskom ekipom. Zabavan i zastrašujuć, A MARRIED COUPLE film je o o vječnom odmjeravanju snaga u ljubavnoj vezi, kao i dokument povijesnog trenutka kad su se počele brisati granice uobičajenih rodnih uloga.
S gostom Vladom Gojunom razgovaramo o dramaturgiji i montaži u dokumentarnom filmu.


2.12.2011.
7 UP – 49 UP, Velika Britanija, 1964. – 2005., c/b – boja
http://www.imdb.com/name/nm0000776/
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1068761369/
Režija: Paul Almond, Michael Apted
Počelo je 1964.: ekipa britanske Granada TV odabrala je grupicu sedmogodišnjaka iz najrazličitijih društvenih staleža, i upitala ih što žele, čemu se nadaju, što će biti kad odrastu. A onda su ih nastavili pratiti sve do danas, snimajući svakih sedam godina novu epizodu. Da li su im se snovi ostvarili? Da li su im se karakteri promijenili? Serija UP najdulja je i najtemeljitija dokumentarna studija starenja pojedinca.
Gost Silvestar Kolbas otkrit će nam kako je to raditi na jednom filmu godinama.


9.12.2011.
FIRST PERSON, SAD, 2000., boja, 2x25 min
http://errolmorris.com/
http://errolmorris.com/television/index.html
Režija: Errol Morris
TV serija najpoznatijeg američkog dokumentarista predstavlja nam likove koje ne možete ni zamisliti: ženu koja se zaljubljuje isključivo u serijske ubojice, znanstvenika koji je pokušao zamrznuti glavu svoje majke, dizajnericu klaonica koja inspiraciju crpi iz razgovora sa kravama, zoologa koji je preživio susret sa divovskom lignjom… Morris jedinstveni režijski stil gradi na vlastitom izumu „Interrotronu“, stroju za intervjuiranje.
Gost Hrvoje Mabić dat će nam dublji uvid u vještinu razgovora pred kamerom.


16.12.2011.
PARADISE, Kazahstan, 1996., c/b, 25 min
BREAD DAY, Rusija, 1998., boja, 55 min
http://www.imdb.com/name/nm0245361/
Režija: Sergej Dvortsevoy
Prvi Dvortsevoyev film PARADISE (RAJ) portret je pastirske obitelji negdje u planinama Kazahstana. BREAD DAY (DAN KRUHA) predstavlja život u izoliranom selu u Rusiji u koje kruh stiže jednom tjedno. Specifičnost Dvortsevoyevog stila su precizni, dugi kadrovi koje priprema mjesecima.
Gošća: Ana Hušman


23.12.2011.
WORKINGMAN'S DEATH, Austrija, 2005., boja, 122 min
http://www.cinemagia.ro/trailer/workingmans-death-moartea-muncitorului-2941/
Režija: Michael Glawogger
Glawogger nam podastire prizore najtežih radnih mjesta na svijetu - od Ukrajinskih ilegalnih rudnika ugljena do improvizirane klaonice u Nigeriji – i prepušta nam da sami donesemo sud.
Gost Boris Mitić podijelit će s nama svoja razmišljanja o društvenoj ulozi dokumentarca danas.


30.12.2011.
BELOVY, Rusija, 1994, c/b, 60 min
Režija: Viktor Kossakovsky
Anna Feodorovna Belova, dvostruka udovica, živi na idiličnom seoskom domaćinstvu sa svojim starijim bratom Mikhailom. I sve je u savršenom redu – dok Mikhail ne popije previše…
Gost Damir Čučić pričat će nam o svom prvom susretu sa Kossakovskim, na najvećem svjetskom festivalu dokumentarca IDFA-i.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12903 )