Logo


Naslov članka: Premijera mjuzikla 'Opasne veze' u Komediji 18. studenog 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 10 November 2011 - 18:12:01

Zagrebačko gradsko kazalište “Komedija”
premijera mjuzikla Veseljka Barešića
Opasne veze
(prema Pierreu Ambroseu Choderlosu de Laclosu)

autor i dirigent Veseljko Barešić
redateljica Aida Bukvić
kostimografkinja Mirjana Zagorec
scenograf Ivo Knezović
koreografkinja Blaženka Kovač Carić
glumački ansambl predstave: Mila Elegović, Filip Juričić / Mislav Čavajda, Vanda Winter, Ana Kraljević, Sanja Marin, Jasna Bilušić, Zoran Pribičević, Dražen Bratulić, Mateja Ivanković, te Jan Javiljak / Petar Krešimir Labura„Opasne veze“ žanrovski se možda najbolje mogu odrediti kao melodramatski triler temeljen na epistolarnom romanu iz 18. stoljeća. U vrijeme financijskih nedaća nastalih kao direktna posljedica troškova „sedmogodišnjeg rata“ i rastrošnosti francuskog dvora junaci „opasnih veza“ počinju svoju emocionalnu igru ljubavi i mržnje, osvajanja i bjegova. Igru koja je puna strasti i osvete, narušenog ženskog i muškog ponosa i dostojanstva. Igru koja iz dosade i sveopće dekadencije postaje borba za manipulacijom i dominacijom. Ljubavna igra koja se u predvečerje jedne od najvećih svjetskih revolucija pretvara u muško – ženski rat na život i smrt. Rat u kojem nema pobjednika, samo lakše ili teže povrijeđenih.
Što u današnjem svijetu financijskih krahova i ratova informacijama znači dominacija i manipulacija i koliko ona može biti jaka i ubojita u emotivnom smislu, i nije li upravo takva emocionalna ucjena današnje najubojitije oružje? Odnosi između likova funkcioniraju na dvije razine, onu izrečenu oko u oko, i onu koja je uvijena, zapakirana i izrečena kroz pisma, ubojito direktna, ali u isto vrijeme i dvosmislena i začudna.

„Opasne veze“ upravo u formi mjuzikla postižu tu dvostrukost funkcioniranja na razinama, dramsku i pjevanu, te za vrhunske glumce postaje začudni žanr sam za sebe.

Premijera, a ujedno i praizvedba mjuzikla “Opasne veze” bit će u petak, 18. studenog u 19:30 sati u Kazalištu “Komedija”.


http://www.komedija.hr/novosti/prva.htm


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12895 )