Logo


Naslov članka: Izložba fotografija 5. i 6. Vip Zagreb Jazz Festivala (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 08 November 2011 - 22:18:38

OD SONNYJA ROLLINSA DO LAST POETSA
Izložba fotografija 5. i 6. Vip Zagreb Jazz Festivala


U sklopu ovogodišnjeg Vip Zagreb Jazz Festivala bit će postavljena izložba fotografija 5. i 6. Vip Zagreb Jazz Festivala, na kojima su u protekle dvije godine nastupili velikani jazza - Sonny Rollins, Branford Marsalis, Terence Blanchard, Saxophone Summit ft. Joe Lovano, Dave Liebman i Ravi Coltrane, Pat Martino, Jason Moran, David Murray te The Last Poets. Izložba će biti postavljena u predvorju Kina SC-a od 10. do 13. studenog 2011., a svoje radove će izložiti fotografi Damil Kalogjera, Davor Hrvoj, Vedran Metelko, Zoran Stajčić, Željko Jelenski i Mladen Pejković.

Damil Kalogjera prvi je put portretirao jednog jazz glazbenika (Boško Petrović) 1977. u Lapidariju i otad mu fotografija postaje ne samo ljubav, već i profesija, u okviru koje portretiranje jazzera ima posebno mjesto. Nakon prve samostalne izložbe održane 1980., posvećene stage fotografiji i prvenstveno jazzu, Kalogjera fotografira sve relevantne jazz koncerte i festivale u Zagrebu i šire. Započinje i dugogodišnju suradnju s Boškom Petrovićem i BP Clubom zahvaljujući kojoj je nastalo mnoštvo portreta i jedna monografija.Davor Hrvoj je hrvatski novinar, fotograf i jazz kritičar. Novinarstvom se bavi od 1980-ih te otad obnaša autorske, uredničke i voditeljske pozicije u radijskim i televizijskim emisijama koje se bave jazzom i glazbom. Od 1990. surađuje i s nizom istaknutih tiskanih izdanja i web portala. Uz novinarstvo, intenzivno se bavi i fotografijom. Kao autor fotografija (portreta jazz glazbenika) sudjelovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama diljem Hrvatske. Dosad je objavio tri knjige koje donose razgovore sa slavnim jazz glazbenicima i njihove fotografije - Jazz Reflections, Jazz Connections i Jazz Vibrations.

Vedran Metelko bavi se fotografijom desetak godina, a od početka ga privlači ambijentalno i nesvakidašnje svijetlo te ubrzo započinje suradnje s umjetnicima kao što su Silvio Vujčić, 4art, Kontejner, Artiđana, grupa ABS i drugi. U skladu sa svojim stavom da je u životu sve lakše i ljepše uz glazbu, Metelko širi svoj interes i na koncertnu fotografiju, s kojom se danas najviše bavi. Tijekom fotografske karijere sudjeluje u nizu glazbenih projekata i festivala, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji.

Zoran Stajčić je glazbeni novinar, urednik i fotograf. Aktivno se bavi fotografijom od 2004. godine, s posebnim interesom za koncerte i portretiranje umjetnika. Između ostalog autor je naslovne fotografije CD izdanja: Goribor 'Sjajne niti', a 2007. bio je jedan od sudionika izložbe fotografija: Jazz glazbenici u Teataru &TD.

Željko Jelenski je umjetnički fotograf koji stvara već 24 godine. Iza njega je već 35 samostalnih te 16 skupnih žiriranih izložaba. Od samih početaka bavljenja fotografijom Jelenski se specijalizirao za portretnu koncertnu fotografiju, a do danas u njegovom portfoliju možemo naći mnoge svjetske glazbenike poput Franka Zappe, Santane, Davida Bowieja, Tine Turner, Keitha Richardsa, Lou Reeda, Skini stotine drugih glazbenika čije fotografije nose osobni izričaj autora.2009. izdaje knjigu fotografija jazz glazbenika 'Jazz Me Up by Jelenski', a trenutno priprema fotomonografiju o svjetskim rock glazbenicima.

Mladen Pejković je predsjednik Uprave Vipneta. Smatra kako jazz i fotografija dobro pristaju jedno drugome te stoga često spaja svoja dva hobija - glazbu i fotografiju. Tako se među 35 fotografije s posljednja dva izdanja Vip Zagreb Jazz Festivala nalaze i dva njegova rada te tematike.

Više informacija: http://www.vipzagrebjazzfestival.com/index.html


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12876 )