Logo


Naslov članka: Moram vam reći: KUPUJMO NAKNADE!
Podnaslov:
Autor:
Saturday 04 February 2006 - 11:54:59

U oštroj konkurenciji na svjetskom tržištu možemo ponuditi novi proizvod! To nije redizajnirana penkala ni kulen u paškoj čipki, već nešto doista 'izvorno': ambalažna naknada.

Dakle, otišla sam u dućan i kupila (vidi račun): kruh, novine, mlijeko i AMBALAŽNU NAKNADU!
Kupila sam, zapravo, litru mlijeka u plastičnoj boci. U staklenoj ga ne mogu kupiti, zašto?
Zašto ne mogu kupiti mlijeko u širokoj bijeloj boci koju u filmovima ostavljaju pred vratima, pa da ne moram izlaziti iz pidžame prije šalice svježe bijele kave?
Još uvijek se, kao u noćnoj mori, sjećam onih zavarenih plastičnih vrećica u kojima se mlijeko izobličavalo u silikonske balone, u kojima je curilo, kapalo, klizalo niz prste i vlažilo kruh, baš sam tad prestala piti mlijeko... A onda su trokuti tetrapacka bušili plastične vrećice u rukama žena koje stoje u tramvaju. Tek su se nedavno, kao neki kompromis, vratile boce mlijeka, ali ne staklene, već plastične i sad i s njima imamo problema!Dakle, nisam kupila mlijeko u ambalaži koju hoću (Hoću staklenku!), ali sam platila ambalažu. Nisam je, zapravo kupila, jer vrijednost ambalaže je sadržana u cijeni mlijeka, zar ne? Mlijeko se ne prodaje 'bez ičega', u mlazu, iz vimena. I prije uvođenja propisa o otkupu plastične ambalaže mlijeko se proizvodilo i prodavalo u nekoj posudi, a sad se ta plastična posuda (sjećate se onog iz 'Diplomca', 'Plastics!' usklikne pripiti poslovni čovjek rezigniranom Dustinu Hoffmanu), ta se 'mliječna plastika' osamostalila i podvojila: dio u proizvodu, dio kao eksplicitna stavka na računu, 'naknada u cekeru', s kruhom i novinama. Naknada na ceduljama za kupovinu. Kupiti: kruh, jaja, mlijeko i ambalažnu naknadu!

Eto, još jedna stavka u onoj potrošačkoj košarici koju prosječni potrošači jedva pune u sindikalnim statistikama. Zbog otkupa od 50 lipa sad se od sirotinje čine ekološki angažirani građani.

Otkad je donesen (pod)zakonski propis (kakva terminologija!) o otkupu plastične ambalaže koja je do sada bila bespovratna, učinjeno je slijedeće:

-odgođena je primjena Propisa u trgovinama jer su protestirale na televiziji

-određeno je nekoliko alternativnih lokacija za otkup ambalaže koja su sad zatrpana neočekivanom!!?? navalom 'skupljača ambalaže', u zemlji koja ima toliko nezaposlenih i toliko zaposlenih bez plaće!

Uostalom, nemamo dojam da je netko promislio što će s tim otpadom (otpad nije smeće .), tim prljavim, zgnječenim, izobličenim plastičnim bocama koje 'gomile u nuždi' istresaju iz plastičnih vreća pred TV kamerama. Ima li Fond za zaštitu okoliša 'program za zbrinjavanje' ovako koncentriranog otpada?Kako god bilo, vidi se kako učinkovita može biti opcija bilo kakve zarade u zemlji nezaposlenih. I dok stojim na tramvajskoj Glavnog kolodvora na kojoj radnik Čistoće metlom skuplja čikove, pomislim kako bi se problem opušaka (i drugih otpadaka) na cesti jednostavno riješio: otkupom. Za najmanju naknadu pokupili bi se svi ostaci nezdrave navike koja puni proračun (pušenja) i nekulturne navike bacanja otpadaka po podu.

Pokupljene su sve plastične boce. Sad se kopaju kontejneri u potrazi za plastikom, a najavljuje se i uvoz boca iz ekološki neosviještenog susjedstva! Evo potvrde poduzetničkog potencijala našeg čovjeka! Ali, nećemo tako. Hoćemo domaći otpad! Ne znamo što ćemo s njime, da ga izvezemo?

Vratimo se 'naslovnoj strani' priče o ambalaži, vratimo se onima koji ne očekuju prihod od njene prodaje, već kupuju njenu naknadu.
Dakle, poslije prijetnji proizvođača pića da će, zbog te naknade, poskupjeti njihove mineralne i izvorske i obične... (kao da su na granici ekonomičnosti, bez lipe rezervi koje bi im omogućile da zadrže cijene i postanu konkurentniji), opet je došlo do kompromisa. Niti će oni poskupjeti, niti će smanjiti profit, već će se trošak cijelog projekta prebaciti na potrošače. Tako smo dobili novi proizvod. Što čekamo? Kupujmo naknade!Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.1286 )