Logo


Naslov članka: Riječka premijera dokumentarnog filma 'Slavenka ili o boli' (p)
Podnaslov:
Autor:
Sunday 06 November 2011 - 23:57:53

7. studenog u 20 sati prikazujemo dokumentarni film
Slavenka ili o boli
Rrežija i scenarij: Petar Krelja,
produkcija: Hrvatski filmski savez;
Hrvatska, 2011., 76 minuta.

Nakon filma održati će se razgovor sa spisateljicom Slavenkom Drakulić te redateljem Petrom Kreljom. Razgovor vodi kulturologinja Nataša Petrinjak.Dokumentarni film Slavenka ili o boli svojevrsni je portret najprevođenije hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić.
Film je o boli, o prihvaćanju bolesti i novog života, ali i stvarnu vremena za pisanje. Osim arhivskih snimki i fotografija, biografski dokumentarac Petra Krelje nam nudi pogled mlade Slavenke u borbi za svoje zdravlje, ali i protiv neljudskog ustroja zdravstvenog sustava te borbu odrasle aktivistkinje suočene s političkom situacijom devedesetih u Hrvatskoj. U filmu ćemo saznati zašto je dugo vremena pisala eseje, zašto se sada upušta u pisanje dužih formi te kako primjerom dokazati «kako narod kaže, ono što te ne ubije - te ojača» (iz filma).

Prije nego što je objavila i svoj prvi roman, Slavenka se suočila s opasnom bolesti - zatajenjem bubrega, prošla je i dijalizu te je, u konačnici, i dva puta presađivala organ. Slavenka Drakulić, najprevođenija hrvatska spisateljica, jedna je od prvih koja je pisala o feminizmu, objavivši svoju knjigu eseja Smrtni grijesi feminizma, te je do danas objavila 15 romana i zbirki eseja.

Ulaz je slobodan, ali svoj dolazak na premijeru treba najaviti.


http://www.art-kino.org/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12858 )