Logo


Naslov članka: Perforacije 2011. Završile Perforacije! (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 01 November 2011 - 00:29:22

Festival Perforacije, koji je u Rijeci otvoren 20. listopada premijerom brazilsko-hrvatske plesne predstave 'Nafta ili matrica znanja', završio je ove subote u Dubrovniku.

Festival već tradicionalno svoj program u Hrvatskoj održava osim u navedenim gradovima, i u Zagrebu, gdje je u ovom festivalskom izdanju uveden i novi segment koji će biti sastavni dio i narednih Perforacija: Showcase hrvatskih izvedbenih umjetnosti, na kojem je gostovalo 30-ak inozemnih producenata, najviše iz Francuske, ali i iz desetak drugih zemalja Europe. I inače su Perforacije prepoznate u međunarodnim producentskim krugovima kao mjesto informiranja o umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i regiji, a kroz daljnje međunarodne projekte i festivale u Brestu 2012. i opet New Yorku 2013., redovito organiziranje Showcasea bit će još jedan od modela podrške većoj vidljivosti domaćih umjetnika u širem kontekstu.
Mreža ekološki osviještenih izvedbenih umjetnosti

Festival Perforacije dio svoje selekcije posvećuje i temama vezanim uz klimatske promjene, kao član europske mreže Imagine 2020, koja razvija umjetničke projekte koji otvaraju tu temu, u suradnji sa značajnim umjetničkim institucijama poput Kaaitheaterom, londonskim Lift festivalom i Kampnagelom iz Hamburga. Cilj je te inicijative povezati umjetnost, znanost i aktivizam ne bi li se podigla svijest o utjecajima klimatskih promjena. Kulturna mreža BCC- Balkan Can Contemporary, koju uz Perforacije čini još osam organizacija iz regije, potiče i osnažuje kulturno umjetničku suradnju i razmjenu na području regije.

U sklopu svog ekološkog segmenta, Perforacije su predstavile i inovativan način izvedbenom problematiziranju ekologije – gurmanskim pristupom. Na pragu pokreta 'invazivora' (osoba koje se prehranjuju invazivnim vrstama), organizirana je 'Večera invazivnih vrsta'. Invazivne strane vrste su slučajnim ili namjernim unošenjem od strane čovjeka dospjele izvan područja svoje prirodne rasprostranjenosti, a u novom području uzrokuju ekološku ili ekonomsku štetu. Korištenjem invazivnih vrsta u kulinarstvu direktno se smanjuju gustoće njihovih populacija i utjecaj na domaće vrste, što opet smanjuje i troškove njihove kontrole, a u sklopu večere koja je na meniju imala različite invazivne vrste zastupljene u Hrvatskoj, održana je i prezentacija o njima i njihovom suzbijanju. Najhrabriji među gostima tako su probali čaj od ambrozije, a svi prisutni su uživali u bogatom meniju koji su pripremili kuhari festivala Perforacije. Večera je započeta predjelom bruschette s rajčicom, mozzarellom i zlatnicom, za glavno jelo posluženi su signalni rakovi na buzaru s bijelom salatom od krumpira i čičoka, a kao desert poslužen je biskvit Fallopia japonica.

Naredni projekt Perforacija također je ekološki intoniran – u pripremi je slikovnica 'Bajke za bolje sutra', kojima se želi ukazati na problem klimatskih promjena. Suradnja je to festivala Perforacije i udruge Kapibara a glavna je ideja putem već poznatih bajki upoznati djecu s posljedicama klimatskih promjena. 'Bajke za bolje sutra' tako okupljaju sedam priča koje na magičan način prerađuju već poznate bajke, priče ili pjesma ili se samo temelje na njima ne bi li propustile u njih efekte klimatskih promjena koje su djeci razumljive.


Regija i interdisciplinarnost

Uz ekološke teme i platformu hrvatske izvedbene umjetnosti, Perforacije se posvećuju i prezentaciji izvedbenih umjetnosti iz država regije te istraživanju područja interdisciplinarnosti. U sklopu te misije, u Beograd će također izvesti svoj izum koji spaja performanse i zabavu uz druženje s umjetnicima. Noć Performansa, inačica ˝Noći muzeja˝ za ljubitelje kazališta i performansa, nudi na jednom mjestu priliku za uživanje u izvedbenih umjetnostima, no jednako tako i tulumarenje, a u Beogradu će se izvesti 26.11. Hrvatski umjetnici koji će se predstaviti tamo su, između ostalih, Siniša Labrović, Petra Kovačić i Željko Zorica.


http://www.perforacije.org/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12815 )