Logo


Naslov članka: Tribina 'Treća strana Hladnog rata: Nesvrstani jučer, danas, sutra' (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 27 October 2011 - 23:48:31

Tribina pod nazivom „Treća strana Hladnog rata: Nesvrstani jučer, danas, sutra“ održat će se u ponedjeljak, 31.10. u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Gosti tribine, povjesničar Tvrtko Jakovina i novinar Tihomir Ponoš, razgovarat će o knjizi Tvrtka Jakovine 'Treća strana Hladnog rata' (Fraktura 2011.).Raspravljat će se o tome kako se počela formirati ideja nesvrstavanja i zašto je Pokret nesvrstanih Tita i bivšu Jugoslaviju činio važnima. Među ostalim, govorit će se o Konferenciji nesvrstanih u Havani 1979. i Titovoj borbi protiv ideje kubanskog vođe Fidela Castra da Pokret prevede na stranu Sovjetskog Saveza. Na kraju će biti riječi o sukobima koji su razdirali nesvrstane, o tome kako je Pokret funkcionirao nakon Titove smrti i završetka Hladnoga rata te što je za svijet i Jugoslaviju značila politika nesvrstanosti.

Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.


Tvrtko Jakovina u finalu Kiklopa

I ove godine u sklopu sajma Sa(n)jam knjige u Puli dodjeljuje se književna nagrada Kiklop. Nakon prvoga kruga glasovanja izabrani su finalisti. Među šest Frakturinih finalista nalazi se i Tvrko Jakovina.

Ugledni povjesničar i profesor Tvrtko Jakovina nominiran je za ovogodišnjeg Kiklopa u kategoriji znanstvena knjiga godine za knjigu 'Treća strana Hladnog rata'. Dodjela nagrada održat će se zadnjeg dana sajma Sa(n)jam knjige u Istri, 11. prosinca 2011.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12796 )