Logo


Naslov članka: 'Bonton ili kako pristojno provesti dan' ove subote na Sceni kina Grič! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 26 October 2011 - 22:12:56

BONTON
ili
Kako pristojno provesti dan

Tekst: Kristijan Ugrina, Jelena Milošević;
Režija: Željko Zorica, Kristijan Ugrina;
Producenti: Tatjana Aćimović, Željko Zorica;
Stručni savjetnik: Jasenka Pregrad, psiholog;
Scenografija i kostim: duo Bembo;
Lutke: Marijana Županić – Benić;
Glazba: Krešimir Miščević, Robert Ugrina;Predstava „Bonton ili kako pristojno provesti dan“ se na veseo i djeci pristupačan način bavi pravilima lijepog ponašanja ali i opasnostima koja vrebaju s raznih strana suvremene današnjice. O bontonu ih poučava izumitelj Bonko Tončić i njegov „alter ego“ maleni lutak Macmalić koji ga upozorava kad god nešto krivo napravi.
I ostali likovi ( pipa, češalj, četkica za zube, žlica, vilica, nož, psić...) su također lutke koje animira jedini glumac u predstavi – Kristijan Ugrina.
Predstava je modularnog karaktera pa može trajati od 15 do 50 minuta što najčešće dogovaramo na licu mjesta budući da svaki odgajatelj najbolje poznaje svoju djecu. Iskustva su pokazala da je za vrtiće optimalno trajanje od 30-ak minuta a za škole 40-50 minuta budući da je predstava namjenjena djeci do 4 razreda osnovne škole.
Bitan trenutak predstave je o nasilju među djecom koji dolazi da izražaja u školskim verzijama predstave ali se po potrebi može izvesti i višim vrtičkim grupama ako je potrebno.

Kristijan Ugrina i Željko Zorica


Zbog čega je važno djecu (i) kazališnom predstavom poučavati lijepom ponašanju? I ne samo lijepom, nego i suosjećajnom i onom koje iskazuje poštovanje i prihvaćanje drugog i drugačijeg. Jer je u toj ranoj dobi najučinkovitije uspostavljati i oblikovati životne vrijednosti. Kasniji pokušaji daju mnogo slabije rezultate. Jer uobičajeno upozoravanje i opominjanje djece često više stvara otpor prema uputama nego što motivira na takvo ponašanje. Upute i pravila lijepog ponašanja iskazane kroz umjetničke metafore na zaigran i interaktivan način djecu mnogo više potiče na promišljanje i usvajanje takvog ponašanja. Predstava klasičnim bontonskim uputama dodaje i higijenske navike, ali i potiče otvorenost i suosjećanje za one s posebnim potrebama, te osobnu odgovornost za brigu o prirodi i odnosima s vršnjacima i drugim ljudima, a dodaje i ponešto o komuniciranju suvremenim elektronskim putovima i time ona prerasta svoj naziv i postaje svojevrsna orijentacija ili skup uputa za snalaženje u svijetu ka kojem djeca odrastaju.

Jasenka Pregrad, psiholog


http://www.tvornicalutaka.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12782 )