Logo


Naslov članka: Perforacije 2011. Sutra otvorenje Perforacija u Dubrovniku! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 26 October 2011 - 22:07:42

Festival Perforacije se, nakon Zagreba i Rijeke, od četvrtka seli u treći festivalski grad koji će u takozvanom dubrovačkom segmentu okupiti i predstaviti neka od najvažnijih imena s područja plesa, suvremenog performansa i glazbe iz Slovenije, Rumunjske i Hrvatske.

Dubrovački se program otvara s predstavama Via Negative koje su jučer oduševile zagrebačku publiku (fotografije u prilogu): MandićMachine i Tonight I celebrate, u 20h u Art Radionici Lazareti, a festival se nastavlja do 29.10.

Via Negativa, svakako jedan od najcjenjenijih kolektiva u susjednoj Sloveniji ali i na međunarodnoj sceni koji već čitavo desetljeće pod redateljskom palicom Bojana Jablanovca oduševljava publiku željnu kazališnih uzbuđenja drugačije vrste predstavit će dva performansa: hvaljeni 'Tonight I Celebrate' kojim će Uroš Kaurin svoj glazbeni ukus, svoju narcisoidnost i igru sa zadanim i željenim identitetima posvetiti upravo publici; te 'MandićMachine' za kojeg s ponosom možemo reći da je baš ovu nedjelju dobila nagradu kazališnih kritičara u Sloveniji na 46. festivalu Borštnikovih susreta! Pri tome je posebnu pohvalu dobio upravo glavni izvođač, Marko Mandić, koji „u strastvenoj izvedbi odabranih poglavlja svoje glumačke karijere kao rezultat nudi zapanjujući dizajn slojevitih psiho-fizičkih i asocijativnih vizualnih transformacija prizivajući prošlost i gledajući je kroz precizne interpretacije nekadašnjih uloga“.Petak će obilježiti jedan od najvažnijih predstavnika rumunjskog suvremenog plesa Manuel Plemus performansom 'Preview' koji tematizira koncept plesnih predstava koje nikada ne počinju prvim korakom, već tišinom prije njega. Hijerarhijskom podjelom osjetila kojima percipira ples na prvo mjesto postavlja glazbu, dah i korak, prikupljajući tako 'ostatke izvedbenih slojeva' spremnih za reciklažu kao temelj za daljnju proizvodnju izvedbenosti.

Hrvatske snage predstavljaju Božidar Jurjević performansom 'Bez naziva' koji se među rijetkima odvažio upravo likovni umjetnički izraz uzeti kao bazu svog performansa pitajući se što je točno povijest iz perspektive takozvanog malog naroda krećući od pozicije bosonogog performera do konzumenta i klijenta globalnog hotelskog lanca; te koncert skupine New Gondoliers, mladog hrvatskog benda s iskusnim članovima Alenom Čelićem, Veljkom Popovićem, Ivom Jerkunicom te Pierom Malkočom koji se slobodno mogu nazvati i svojevrsnom klupskom atrakcijom. Iako tek grade svoju reputaciju među ljubiteljima alternativnog folka sami svoju glazbu nazivaju gentleman pop zbog suptilnih jazz instrumenta te ugodnom interakcijom s publikom.

Perforacije će u Dubrovniku biti održane u Art radionici Lazareti, Frana Supila 8, a više informacija o programu može se pronaći na web siteu http://www.perforacije.org/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12781 )