Logo


Naslov članka: Festival Novog Cirkusa 2011: Na izborima i stranka FNC – časno za ozbiljnu Hrvatsku! (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 24 October 2011 - 09:00:59

Predizborna kampanja već je počela na plakatnim površinama u gradu Zagrebu! S jednog od plakata na izbore poziva i klaun u odijelu, sa sloganom „Zreli za ozbiljnu Hrvatsku!“. U vrijeme kad je svaki politički govor ujedno postao i predizborni, u vrijeme kad je medijski prostor zasićen praznim i manje praznim obećanjima, ovakav je plakat automatski privukao pažnju građana. Uz političku poruku „Časno!“, poziva ih da se upoznaju s predizbornim programom stranke FNC, na web stranicama http://www.cirkus.hr./ .

Riječ je o teaseru za Festival novog cirkusa, a program koji se može pronaći na stranici – program je festivala koji sad već sedmu godinu za redom u Zagreb dovodi ozbiljne svjetske novocirkuske produkcije. Bit će tako i od 25. do 30. listopada. Zagrebačko kazalište mladih, Scenu Travno i tvornički pogon Jedinstvo posjetit će priznati umjetnici iz Francuske, SAD-a, Australije, Švedske i Velike Britanije, ali i hrvatske mlade cirkuske snage.U fokusu festivalskog početka bit će disciplina plesa na žici – od gostovanja slavne francuske skupine Les Colporteurs u ZKM-u do cjelovečernjeg maratona nagrađivanih dokumentarnih filmova u dvorani Jedinstvo. Plesači na žici od poganskih su vremena bili smatrani polubogovima. U kršćanskom razdoblju ti su ekvilibristi držani za svece pod izravnom zaštitom sv. Ivana Krstitelja. Oni koji spajaju nebo i zemlju bili su „božanstva“ – okupljeno mnoštvo pilo bi iz boce koju bi plesač na žici balansirao na glavi, vjerujući da konzumiraju lijek protiv svake bolesti. Istovremeno, ti su balanseri izazivali prirodne zakone i nemalo kad bili smatrani prijetnjom; njihovo pomicanje granica ljudskoga tijela i slavljenje slobode remetilo je stroga društvena pravila, pa je prakticiranje hoda po žici postalo i iznimnim primjerom uzimanja sudbine u svoje ruke.

Filmski dokumaraton prikazuje upravo takve primjere – priču Philippea Petita koji je 1974., suprotstavivši se sustavu, prohodao po ilegalno razapetoj žici između tek sagrađenih njujorških blizanaca; sudbine siročadi ugnjetavane ujgurske manjine u Kini kojima kineska vlada zabranjuje prakticiranje islama; te umiranje ekvilibrističkoga umijeća u Armeniji, gdje se na također napuštenog mladića svaljuje odgovornost očuvanja te drevne cirkuske vještine u zemlji pod pritiskom globalizacije.

Otvarajuća festivalska predstava „Sur la route...“ u izvedbi Les Colporteurs slavi politiku tijela koje ne pristaje prihvatiti etiketu invalida. Vrsni francuski ekvilibrist Antoine Rigot nakon strašne se nesreće koja mu je oduzela moć hodanja vraća na žicu – pozornicu za koju se pripremao cijeli život.

Ulaznice za ovaj politički intoniran početak Festivala novog cirkusa prodaju se u CD-shopu Dancing Bear (Gundulićeva 7, Zagreb). Više informacija o ostatku progama dostupno je na http://www.cirkus.hr./


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12754 )