Logo


Naslov članka: Perforacije 2011. Petak, 21. listopad 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 22 October 2011 - 14:47:07

Na prvoj večeri zagrebačkog dijela festivala Perforacije, sinoć su u punoj dvorani Pogona Jedinstvo nastupili splitska skupina Room 100 te ponudili inteligentan pristup tjelesnog prikaza psihičkih stanja.

Zagonetni naslov predstave "C8H11NO2" zapravo krije šifru kemijske oznake za neurotransmiter dopamin koji je zaslužan za psihotička stanja koja ova predstava pokušava vjerno reproducirati, razložiti i približiti.

Predstava je započeo prilično stresnim, a za neke moguće i nelagodnim video - intervjuom s čovjekom koji ima jednu od mogućih dijagnoza psihoze i koji je zbog iste bio više od četrdeset puta hospitaliziran te nikada u potpunosti izlječen. Čovjek prepričava svoje razloge i svoje viđenje bolesti same i sebe kao (ne)bolesnika.

Potom su na scenu nastupila tijela izvođača s cijelim setom akrobacija u kombinaciji s vodenom scenografijom, prigušenim svjetlom, psihodeličnom muzikom kojom su tvorili niz slika koje pojam hibridnosti ovog izvedbenog žanra (a i bolesti same kao teme) promatraju s posve druge strane: naklonjene, tople i ljudske.Splitska skupina Room 100 upravo su ono novocirkusko sjeme koje je na ovim područjima zasijano gostovanjima na festivalima među kojima i prošlogodišnjim Perforacijama. Izvođačima Jakovu Labroviću i Antoniji Kuzmanić, kao što to redovno biva s novim(ijim) izvođačkim formama i njezinim izvođačima u okvirima ove zemlje - bolje "ide" izvan granica iste te su stoga i prepoznati u novocirkuskoj Francuskoj kao talenti u koje treba ulagati. Predstava C8H11NO2 je, između ostalog i zbog toga, nastala u međunarodnoj koprodukciji.

Na drugoj strani grada, u kazalištu ITD i Studentskom centru, iste je večeri, nešto kasnije, poslije 23 sata na scenu nastupila cijela plejada raznorodnih umjetnika u sklopu NOĆI PERFORMANSA te su tako do 04 ujutro nastupili: East Rodeo - braća Alen i Nenad Sinkauz, javnosti poznati između ostalog i po nastupima s Ivanom Sajko, potom Miljana Babić s performansom One night stand, Ljiljana Tasić i Dušan Bročić u performansu Usko grlo, Ivica Buljan s izvedbom Tomaž Šalamun is a monster, Petra Kovačić sa svojim Refleksijama, grupa ABS te Oliver Frljić sa skupinom Revolution is My Boyfriend u radu posebno koncipiranom za ovu Noć kojim su ponovili neke izvedbene i perceptivne strategije koje su donekle oprobane u redateljevim ranijim naslovima ostvarenima u institucionalnim ili vanisntitucionalnim okvirima.

Osim navedenih programa, jučer su unutar Showcasea na programu zagrebačkih Perforacija izvedena djela poznatih imena hrvatske izvedbene umjetnosti: „Izlog“ Nataše Rajković i Bobe Jelčića, "Mrzim istinu" Olivera Frljića, te „Saloma“ provokativnog redatelja Branka Brezovca koji je svoje novo kontroverzno djelo smjestio u meku konzumerističke svakodnevice – šoping centar Avenue Mall. „Salomu“ možete pogledati i večeras u 22.30.

Sutra je na rasporedu izvedba „Kriegspiel“ D.B.Indoša i Tanje Vrvilo koja se temelji na nikad zaživljeloj, ali intrigantnoj varijaciji šaha koja se temelji na Napoleonovoj strategiji ratovanja, te „Bliss“, kolaž monodrame, mjuzikla, eseja i tragedije o grozničavoj potrazi za istinom. U predstavi slovenske plesačice, koreografkinje i autorice Male Kline, sudjeluje posve raznovrstan ansambl sastavljen od stand-up komičara koji to nije preko drag-queen koja bi to jako željela postati. Strategije šestočlanog ansambla potpuno su različite, od šoka do ugode, i pridonose manifestaciji scenske shizofrenije više pojedinačno nego u suigri – a kako to sve funkcionira provjerite ua zagrebačkom plesnom centru u pola deset!

Više o festivalu pročitajte na: http://www.perforacije.org/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12743 )