Logo


Naslov članka: U četvrtak otvorenje Perforacija! (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 18 October 2011 - 22:30:00

Festival Perforacije, koji će se ove godine održati od 20. do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku, predstavlja 25 produkcija iz Hrvatske i regije s područja kazališta, suvremenog plesa i performansa – više o festivalu pročitajte na www.perforacije.org, a niže pročitajte o pojedinim izvedbama.

Perforacije se otvaraju zeleno – s Naftom!

Ekologija je uvijek jedan od glavnih fokusa Perforacija, a ove godine je njoj posvećeno i samo otvaranje festivala. Perforacije tako u Rijeci započinju premijerom hrvatsko-brazilske koprodukcije plesne predstave „Nafta ili matrica znanja“ u koreografiji mladih Brazilaca Ane Catarine Vieire i Angela Madureira u suradnji sa šest hrvatskih plesača. Ovaj bračni par koreografa već je gostovao u Hrvatskoj s plesnim predstavama „Clandestino“ i „Kuća drugoga“, a projekt „Nafta“ svojevrstan je nastavak njihova aktivističkog progovaranja o aktualnim temama. Tema same predstave zahvalna je s obzirom na brojnost različitih pristupa, budući ju se može razmatrati s nekoliko stajališta poput konzumerizma, potrošnje energije, klimatskih promjena i promjena u okolišu, zagađenja, njene političke pa i vojne važnosti te ekonomskog razvoja. Nakon premijere u Rijeci, predstava će biti izvedena i 24. 10. u Zagrebačkom plesnom centru.Showcase hrvatske izvedbene umjetnosti

Od ove godine, festival sadrži i jedan novi segment koji će od sada postati stalnim dijelom Perforacija. Riječ je o Showcaseu koji će predstaviti hrvatske suvremene umjetnike i njihove produkcije međunarodnim producentima i selektorima – od kojih je već njih 35 najavilo svoj dolazak! Showcase će 21. i 22. listopada predstaviti uzbudljive projekte, među kojima izdvajamo:

C8H11N02
21.10. 21:00, Jedinstvo, Trnjanski nasip, bb
Premijerna izvedba mlade i eksperimentalne skupine Room 100 koja će u dvorani Jedinstvo predstaviti svoj jedinstven izričaj kojim spaja kontorcionizam, breakdance cirkuske vještine i medicinsku dijagnozu u jednu priču.
Noć performansa
21.10. 23:30 – 04:00, Studentski Centar, Savska 25
Prvog dana Showcasea na rasporedu je i inovativan izum Perforacija: spoj performansa i tuluma. Noć Performansa, inačica ˝Noći muzeja˝ za ljubitelje kazališta i performansa, nudi na jednom mjestu priliku za uživanje u izvedbenih umjetnostima, no jednako tako i tulumarenje. Na više lokacija u prostoru Studentskog centra svoje će radove predstaviti Oliver Frljić, grupa ABS, Milijana Babić, Ivica Buljan i Ljiljana Tasić, a uz njih možete očekivati i dobru zabavu do kasno u noć.

Otkrivanje spomen ploče
22.10. 16:00, Oporovečki vinogradi 16
Željko Zorica će u Oporovečkim vinogradima evocirati memorijalna slavlja koja su se u prošlosti odvijala pod krilaticama kao što je ˝Sreća pojedinca - uspjeh kolektiva˝ otkrivanjem nove spomen ploče dr. H.C. Zabludovskom. S obzirom na više od 30 izvođača i sudionika, ovaj će novi projekt Željka Zorice biti i najveća festivalska produkcija.

Samice
22.10. 14:00, Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Posebno je zanimljiv unutar programa Showcasea hrvatskih izvedbenih umjetnosti eksperimentalni kazališni projekt višestruko nagrađivanog plesnog autora Matije Ferlina, čija nova predstava istražuje načine koreografije teksta, na taj način da jezik u ovom komadu postaje izraženije tijelo scenske prisutnosti.

Propitivanje na slovenski način
Već tradicionalno, jedan od segmenata programa festivala presjek je regionalnih dostignuća izvedbenih umjetnosti. Ove godine se godine tu ističe sjajna slovenska selekcija, iz koje izdvajamo rad „Kroz oči dodira“ koreografa Branka Potočana, koji je zaključio kako je ples, kao i naša svakodnevica, previše opterećen pogledom i izgledom – te počeo propitivati kako se ples, koji gledatelju nije vidljiv, može doživjeti. S druge strane, koreografkinja, plesačica i performerica Mala Kline propituje potragu za istinom, gdje se u predstavi 'Bliss' šesteročlani kolektiv sastavljen od stand-up komičara do drag-queena poigrava s identitetima i pojavnošću u svojevrsnom kolažu monodrame, mjuzikla, eseja i tragedije.

I naravno, tu je i Via Negativa, s dva projekta, Mandić Machine u kojem Marko Mandić izvodi elemente iz svih 37 uloga koje je ostvario u dosadašnjoj karijeri te Tonight I celebrate Uroša Kaurina, koji će u formi koncerta zavesti publiku svojim glasom, šarmom i iskrenom izvedbom posvećenoj ljubavi između publike i izvođača.
Link na PDF verziju programske knjižice: http://www.perforacije.org/perforationsprogbook2011.pdf


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12707 )