Logo


Naslov članka: DOKUart u kinu Tuškanac, Tuškanac 1 (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 10 October 2011 - 23:05:35

DOKUart u kinu Tuškanac, Tuškanac 1


Četvrtak, 13. listopada 2011. 19 sati

Kelti
Hrvatska, 2011., 26'
redatelj i scenarist: Đuro Gavran
snimatelji: Bojan Mrđenović, Filip Tot, Pavel Posavec
montažer: Martin Semenčić
glazba: Petar Punk
producenti: Oliver Sertić, Branka Mitić, Vanja Jambrović
produkcijske kuće: ADU Zagreb, Restart

Sadržaj:
Kelti su navijačka skupina nogometnog kluba Bilogorac iz sela Veliko Trojstvo. Osim što su jedina organizirana navijačka skupina u prvoj županijskoj nogometnoj ligi, njihova je posebnost u tome što članovi nisu mještani sela, već ljudi iz Bjelovara, grada udaljenog 10 kilometara. Iako u Bjelovaru postoji nogometni klub koji je u višem rangu natjecanja, ovi zaljubljenici u nogomet svoje su simpatije poklonili Bilogorcu. U zeleno-bijelom dekoru, naoružani šalovima, kapama, dresovima, transparentima i navijačkom himnom, Kelti svakog vikenda bježe od isprazne provincijske svakodnevnice u bitku za nove bodove.

O redatelju:
Đuro Gavran rođen je 1982. u Bjelovaru. Godine 2007. diplomirao je na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (smjer dizajn grafičkog proizvoda). Godine 2007. upisuje magisterij na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – Filmska i TV režija (smjer dokumentarni film). Živi i radi u Zagrebu kao slobodni umjetnik u području multimedije (dizajn, fotografija, kamera, dokumentarni film).

Mama /Mum/
Nizozemska, 2009, 20'
redateljica i scenaristitca: Adelheid Roosen
snimatelj i montažer: Bart Majoor
producentica: Adelheid Roosen
produkcijska kuća: Zaklada Female Economy

Sadržaj:
Iznimno intiman portret autoričine majke koja boluje od alzheimerove bolesti. Po riječima autorice, za nju se njezina majka ne gubi u bolesti već se tek tada zapravo pojavljuje…

O redateljici:
Adelheid Roosen nizozemska kazališna redateljica rođena je 1958. godine. Njena djela povezuju iznimno osobna pitanja s likovima pod stalnom javnom raspravom. Na neočekivan način dotiče se važnih društvenih pitanja i tako navodi publiku na preispitivanje vlastitih shvaćanja. Od 1986. predavačica je na Školi za dramu i suvremeno glazbeno kazalište u Amsterdamu.

Mica i okolne priče
Srbija, 2010., 37'
redatelj i scenarist: Milan Nikodijević
snimatelji: Zoran Debeljak, Aleksandar Ramadanović
montažerka: Bojana Starčević
glazba: Goran Vujičin
producenti: Milan Nikodijević, Zoran Debeljak, Goran Filipaš
produkcijska kuća: Nezavisni filmski centar Kino klub Novi Sad

Sadržaj:
Milica Ostojić, alijas Mica Trofrtaljka ili Mica Davorika, pjevačica iz Milićevaca kod Čačka, pjevajući pjesmu „Davorike, dajke“, postala je sedamdesetih godina prošlog stoljeća velika zvijezda underground scene u tadašnjoj Jugoslaviji.
Suknjom skraćenom na tri frtalja i lascivnim tekstovima pjesama čije ključne riječi počinju slovom K, a nisu ono što mislite ( „Predem vunu i kučinu“, Drž’ se ćeri čvrstog kursa“, „Nije kupcu verovati“) dosegla je najveće estradne vrhove. Proglašavane za šund najgore vrste, njezine ploče su, istodobno, dostizale vrtoglave tiraže.
Godinama zaboravljena, na scenu se vratila u filmu Lepa sela lepo gore antologijskom rečenicom: „Šut’ bolan, erotika“.

O redatelju:
Milan Nikodijević rođen je u Kragujevcu 1956. godine. Diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Novinarstvom i filmskom kritikom bavi se od 1978. godine. Na radio i televizijskim stanicama realizirao je serijale posvećene filmu i umjetnosti. Direktor je Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.


Petak, 14. listopada 2011. 19 sati

Goleshovo
Bugarska, Velika Britanija 2008., 34'
redatelj, scenarist i snimatelj: Ilian Metev
montažer: Sergio Vega Borrego
producenti: Metodi Metev, Ilian Metev, Hemant Sharda.
produkcija: National Film and Television School

Sadržaj:
Bugarsko selo Goleshovo slika je jednog od najgorih slučajeva depopulacije u svijetu. Ovo je priča o smrti Goleshova, zaboravljenog planinskog mjesta. Tu se šačica staraca bori da preživi. Jedan par bori se s magarcem. Jedan zaboravni svećenik pastvu dovodi u konfuziju. Jedna žena prijatelje hrabri pjesmom. Hoće li im se djeca ikada vratiti? Ovaj opservativan dokumentarac vrijedan je portret nade.

O redatelju:
Ilian Metev mladi je bugarski filmski redatelj koji živi u Londonu. Njegova strast za vizualnom umjetnošću izrasla je iz rane opsesije klasičnom violinom iz koje crpi filmski jezik. Film Goleshovo njegov je diplomski rad i obišao je svijet te dobio 15 nagrada.

Nagrade:
BBC Development Award, Don Quixote Award Krakow, Talent Dove Leipzig film festival

Svijet po Ionu B./Lumea vazuta de Ion B./
Rumunjska, 2010., 60'
redatelj i snimatelj: Alexander Nanau
montažer: Mircea Olteanu
producenti: Carmen Harabagiu, Aurelian Nica, Andrei Cretulescu
produkcijske kuće: HBO Romania, Alexander Nanau Production

Sadržaj:
Film započinje 2008. godine. Ion B., šezdesetdvogodišnji beskućnik, živi u Bukureštu. Kao mladić, sanjao je da postane filmski redatelj. U sedamdesetima počeo je stvarati kolaže koje naziva „svojim filmovima“. Godine 2008. mladi vlasnik galerije slučajno je čuo za Iona i njegov rad. Beskućnik mu je pokazao zbirku starih kovčega ispunjenih s gotovo 1000 kolaža koje je napravio između sedamdesetih i devedesetih. Samo godinu dana poslije, u 2009. godini, Ion živi u svome domu i postao je jedan od najvažnijih suvremenih rumunjskih umjetnika. Ovo je priča o pravom umjetniku koji živi na rubu društva, stvarajući umjetnost u njezinu najčišćem obliku. Za sebe samoga.

O redatelju:
Alexander Nanau je rođen u Bukureštu 1979. U Njemačkoj živi od 1990. Radi na međunarodnim filmskim i TV-produkcijama, uglavnom kao prvi asistent režije. Studirao je filmsku režiju na Njemačkoj akademiji za film i televiziju (DFFB) u Berlinu. Od 2002. do 2007. radi kao prvi asistent režije, a kasnije kao koredatelj vodećeg njemačkog kazališnog redatelja Petera Zadeka na nekoliko kazališnih predstava širom Europe. Pored toga, radi kao fotograf i u njemačkom i austrijskom tisku objavljuje intervjue s različitim sugovornicima.

Nagrade
Emmy, GOPO - rumunjski Oscar, Dokufest 2010.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12632 )