Logo


Naslov članka: Izjava povodom akcije postavljanja znakova zabrane fotografiranja u centru Zagreba (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 05 October 2011 - 22:53:08

UrbanFestival
6.-9. listopada 2011.
//ZAGREB, KINO GRIČ, JAVNI GRADSKI PROSTORI

Izjava o akciji Jonasa Staala ‘Kraj povijesti’ izvedenoj u centru grada Zagreba u sklopu UrbanFestivala 11


Kao kustosice UrbanFestivala 11 pozvale smo nizozemskog umjetnika Jonasa Staala da sudjeluje na ovogodišnjem festivalu s namjerom da ispitamo kako njegove strategije anonimnih intervencija u javnom prostoru djeluju u našem, lokalnom kontekstu. Njegova pomno osmišljena poigravanja sa sistemom moći, lišena etikete ‘umjetničkog’, a time i ‘bezopasnog’ umjetničkog djela, u Nizozemskoj redovito izazivaju burne javne rasprave i reakcije građana.
Podržali smo i producirali Staalov performans ‘Kraj povijesti’ ne bi li ispitali da li je svijest o javnom prostoru potisnuta. Zanima nas imaju li građani dovoljno gnjeva i snage da se bore za ono što im pripada, unatoč izgubljenoj bitci za Varšavsku i usprkos bujajućim površinama terasa kafića koje naočigled gutaju javni prostor centra grada.
Ne pristajemo na novu vladavinu kapitala i totalnu dominaciju korporativne moći, potičemo novu pedagogiju ulice i uvodimo formu terapije šoka.

Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Marijana Rimanić
kustosice UrbanFestivala 11
O svom radu Jonas Staal kaže:

Na otvorenom (javnom) prostoru komercijalnog centra Rotterdama, grada u kojem živim, zabrana fotografiranja već postoji. Implementirana je bez ikakvih prosvjeda, obzirom da smo u Nizozemskoj već navikli na činjenicu da javni prostor nije uopće javni u praksi. Ulice su danas u vlasništvu dućana koji su tamo smješteni te ne pripadaju ljudima koji na njima borave.
Vjerujem da će se Zagreb kroz pet ili deset godina susresti s istom situacijom, obzirom da i u Zagrebu javni prostor nestaje kao mjesto koje pripada svima. Gradnja ulazne rampe za parkirnu garažu u Varšavskoj koja je rezultirala višemjesečnim prosvjedima prvi je znak procesa u kojem se kolektivno dobro pretvara u privatno dobro.
Društveni eksperiment ‘Kraj povijesti’ želi suočiti Zagreb sa svojom vlastitom budućnošću. Kao takav, on je forma terapije šoka. Cilj mu je uzajamno djelovati i održati aktivnim gnjev koji će nam trebati da nastavimo borbu za demokratične prostore, za smislenu javnu sferu.

Jonas Staal


Sve zainteresirane pozivamo na debatu o akciji Jonasa Staala ‘Kraj povijesti’ koja će se održati u subotu, 8.10., u 18 sati u kinu Grič, na konferenciji 11.UrbanFestivala.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12596 )