Logo


Naslov članka: Razotkrivanje s Juli Zeh (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 04 October 2011 - 00:26:26

Tribina Razotkrivanje

S veseljem vas pozivamo na razgovor s Juli Zeh
o knjizi 'Corpus delicti'
u četvrtak 6. listopada 2011. u 19 sati
u Kinu Europa, Varšavska 3, Zagreb

Razgovor vodi Seid Serdarević uz simultani prijevod.
Ulomke iz romana čita Nina Violić.

Distopijski roman 'Corpus delicti' jedne od najboljih i najprevođenijih suvremenih njemačkih spisateljica Juli Zeh bavi se nama danas te postavlja pitanja o pravima na privatnost, slobodu izbora, o otporu i pobuni protiv sistema. 'Corpus delicti' istodobno je i znanstvena fantastika i sudska drama i vrstan triler, ali iznad svega moćna proza koja govori o čežnji za slobodom.

Gostovanje Juli Zeh omogućili su:
Fraktura, Goethe-Institut Zagreb, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb
Partneri: T-portal, Moderna vremena info, Kino Europa
Juli Zeh
Corpus delicti
Proces

Romanprevela s njemačkog Latica Bilopavlović Vuković
Cijena: 139,00 kn
Cijena s popustom: 125,10 kn
Broj stranica: 280
Uvez: tvrdi s ovitkom
Godina izdanja: 2011
Visina: 205 mm
ISBN: 978-953-266-326-6
Pročitaj poglavlje!

Tridesetogodišnja Mia Holl privlačna je, darovita i samostalna. Ona je uzorna građanka koju ne zanima ništa osim karijere, osoba kakvu država budućnosti želi i stvara. Ona je savršeni kotačić u sistemu koji pogoni “Metoda” – skup diktatorskih pravila vezanih uz zdravlje i sve aktivnosti građana. “Metoda” u ime zdravlja i prosperiteta upravlja pojedincima, postavlja zabrane te određuje ljubavne partnere i način života.
Nakon što se Mijin buntovni brat ubije u zatvoru u kojem, tvrdeći da je nevin, očekuje kaznu za silovanje i ubojstvo, Mia pokušava sprati ljagu s njegova imena i počinje svoju borbu protiv “Metode”.

Distopijski roman 'Corpus delicti' jedne od najboljih i najprevođenijih suvremenih njemačkih spisateljica Juli Zeh bavi se nama danas te postavlja pitanja o pravima na privatnost, slobodu izbora, o otporu i pobuni protiv sistema. Corpus delicti istodobno je i znanstvena fantastika i sudska drama i vrstan triler, ali iznad svega moćna proza koja govori o čežnji za slobodom.


Juli Zeh postala je romanom 'Corpus delicti' suvremeni ženski George Orwell.
Deutscheradio

Juli Zeh neobično hladno opisuje otkliznuće u brutalnost. Ona je analitična apokaliptičarka po uzoru na Jevgenija Zamjatina, Raya Bradburyja i Philipa K. Dicka. Kao takva polemizira protiv postutopijske epohe, koja se previše razmeće svladavanjem utopija. To čini u književnom obliku sudske tragedije u prozi, traktata s podijeljenim ulogama, SF-krimića i debatnoga komada koji se stalno ubrzava.
Die Zeit

Juli Zeh dovoljno je oštroumna i načitana kako bi svoj protest protiv duha vremena sročila žestoko i jasno. Po zanimanju i pravnica, s lakoćom uspijeva unijeti analitički prikaz u književnu formu – u Corpusu delicti to se zbiva u umjetničkoj formi utopije koja diskurzivnome oduvijek daje prostora koliko i zaslužuje. Tako beletristika rađa analitički um i obrnuto. Kod ove su autorice pripovijedanje i argumentiranje jedno.
Frankfurter Allgemeine Zeitung


Juli Zeh
Juli Zeh suvremena je njemačka književnica. Rođena je 1974. u Bonnu, di­plomirala je pravo i književnost te živi u Leipzigu. Spiegel ju je nomi-nirao za jednu od najutjecajnijih žena Njemačke. Autorica je devet knjiga i dobitnica niza nagrada. Godine 2002. osvojila je Deutscher Bücherpreis za najbolji debitantski roman 'Orlovi i zmajevi', a 2008. za roman 'Zaigranost' Prix Cé­vennes za naj bolji europski roman. Godine 2001. putovala je kroz Bosnu i Hercegovinu, o čemu piše u knjizi 'Tišina je zvuk'. Knjige su joj objavljene u 29 zemalja.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12583 )