Logo


Naslov članka: UrbanFestival 2011: 11. UrbanFestival predstavlja program filmova o zgradama i ljudima (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 30 September 2011 - 00:08:57

UrbanFestival
6.-9. listopada 2011.
//ZAGREB, KINO GRIČ, JAVNI GRADSKI PROSTORI


Jedanaesti UrbanFestival predstavlja program filmova o zgradama i ljudima

Zagreb, 28. rujna 2011. Jedanesti UrbanFestival (Zagreb, Kino Grič, 6. – 9. listopada 2011.) prikazati će tri vrijedna i zanimljiva filmska ostvarenja u sklopu programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima. Gledati ćemo dva filma njemačke glumice, redateljice i scenaristice Angele Schanelec (Marseille i Orly) i Loos Ornamental, biser križanac između filma i arhitekture njemačkog autora Heinza Emigholza o životu i djelu čuvenog češko-austrijskog arhitekta Adolfa Loosa.

Jedanaesti će UrbanFestival na svom jesenskom izdanju (Zagreb, Kino Grič, 6. – 9. listopada 2011.) prikazati zanimljiv filmski program pod nazivom Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima kojeg je sastavio Petar Milat, filozof i teoretičar, koordinator teorijskog, izdavačkog i glazbenog programa Multimedijalnog instituta. Filmovi će se prikazivati u Kinu Grič, svakodnevno od 7. do 9. listopada u 21.00 sati.

Marseille i Orly su dva filma parnjaka njemačke redateljice Angele Schanelec, što i sama autorica ističe kad govori o nastanku tih filmova. U Marseilleu se nalazimo u dva grada (Berlinu i Marseilleu), prateći nerealizirane i nesretne ljubavi jedne mlade fotografkinje, dok je Orly filmska studija jednog paradigmatskog (ne)mjesta – pariške zračne luke – i likova koji u njemu borave na trenutak u među-prostoru tranzita.
Rijetki su filmski autori čije se djelo tako intenzivno bavi arhitekturom, kao što je to slučaj s njemačkim redateljom Heinzom Emigholzom. Na UrbanFestivalu ćete imati priliku pogledati trinaesti nastavak iz njegova niza Fotografija i ono izvan koji je posvećen amblematskim arhitektima Moderne. Cilj je arhitekturu prikazati kao autobiografiju, i to Emigholz ostvaruje sredstvima eksperimentalnog, strukturalnog kina – gdje se redatelj čineći zgrade i interijere isključivim junacima svojih uradaka poigrava konvencijama filma i slikarstva. U filmu Loos Ornamental Emigholz u 28 zgrada ispisuje život i djelo Adolfa Loosa čija su praksa i promišljanja bitno utjecala na razvoj arhitekture u dvadesetom stoljeću.Projekcije filmova iz programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima besplatne su.

Pored filmskog dijela programa, jesenski dio jedanaestog izdanja UrbanFestivala sastavljen je i iz umjetničkog i konferencijskog dijela. Umjetnički program čine radovi domaće video umjetnice Nicole Hewitt (Pučka škola s pravom javnosti uz glazbenu pratnju), beogradske arhitektice Dubravke Sekulić (Nekoliko stvari koje znam o neboderima), kanadske umjetnice Michelle Teran (Ilica 1) i nizozemskog umjetnika Jonasa Staala (Kraj povijesti), odnosno njihova realizacija i predstavljanje. Konferencijski program grade teoretski i praktični elementi, odnosno svakom teoretskom predavanju, primjerice Srećka Horvata, Irfana Hošića ili Bojana Mucka, pretpostavljeno je po jedno praktično predstavljnje autora i njihovih radova/akcija s u lipnju odžanog UrbanFestivala, primjerice Urbanog povrtnjaka, Cefasa, Ane Zubak ili Rafaele Dražić.

Još uvijek traju upisi u Pučku školu Nicole Hewitt, video umjetnice koja tim radom, eksperimentalnom školom, problematizira školstvo u nas. Posjetite stranice www.puckaskola.wordpress.com ili kontaktirajte prodekanicu na e-mail prodekanica@gmail.com te se upišite u već postojeće grupe poput onih za učenje izrade lutki za animaciju, joge ili grafiterstva ili pak predložite vlastite obrazovne grupe. Traju i prijave za gradsku turu zagrebačkim neboderima arhitektice Dubravke Sekulić. Polazak je 9. listopada u 15 sati ispred Vitićevog nebodera, u zagrebačkoj Laginjinoj ulici. Za sudjelovanje u turi prijaviti se može na e-mail ana@urbanfestival.hr.


O filmovima iz programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima:

ORLY, r. Angela Schanelec /Njemačka, Francuska, 2010, 84', 35 mm
Kraj je zime. Dva sata provodimo u zračnoj luci Orly u Parizu. Čekaona za odlazak puna je ljudi. Mlada se žena, na povratku kući svome suprugu, zaljubljuje u potpunog stranca. Majka i njen gotovo odrasli sin putuju na pokop njenog bivšeg supruga, dječakovog oca. Mladi par, on i ona, na svom prvom velikom zajedničkom putovanju potpuno su se udaljili jedno od drugoga. Žena se konačno, u anonimnosti javnog prostora, usuđuje pročitati suprugovo pismo kojim je napušta. Svi oni čekaju svoje zrakoplove. Potpuno uronjeni u svoje brige, polagano se kreću po besprijekorno projektiranoj i funkcionalnoj zgradi, nesvjesni izvana nadiruće prijetnje koja će izazvati evakuaciju cijele zračne luke.MARSEILLE, r. Angela Schanelec /Njemačka, 2004, 94', 35 mm
Sophie, mlada fotografkinja, zamijenila se za stanove sa studentom iz Marseillea. Veljača je i Marseille se pričinja surovim i zatvorenim, bez obzira na jako sunce. Sophie uranja u grad, sama je, okida fotografije. Nailazi na automehaničarsku radionu gdje se kod mladog zaposlenika Pierrea raspituje o nabavci auta. Dva dana kasnije, ponovo se sretnu i provode večer u baru, potpuno očarani činjenicom da jedno o drugome ništa ne znaju. Sophie je sretna. Po povratku u Berlin vrlo brzo se predaje dobro poznatoj rutini – zaljubljena je u Ivana, supruga svoje najbolje prijateljice Hanne, no kako bračna veza ne jenjava, Sophie, u želji za napuštanjem berlinskog ljubavnog status quoa, odlazi u Marseille po drugi put.LOOS ORNAMENTAL, r. Heinz Emigholz /Austrija, 2010, 72', 35 mm
Arhitektura kao autobiografija. Film predstavlja 28 konstrukcija i prostora koje je radio austrijski arhitekt češkog podrijetla Adolf Loos (1870 - 1933) i to kronološkim redom kojim su nastajali. Gledatelj gleda i uči o Loosovim idejama o prostoru, materijalima i nastanku gotovo pa modularnog načina konstukcije. Film prikazuje sve zgrade u stanjima u kojima su danas i time postaje dokument kojim se bilježi sudbina moderne arhitekture.
UrbanFestival organizira [BLOK] - neprofitna nevladina organizacija koja producira i organizira inovativna umjetnička događanja, radi na širenju i promjeni javnog prostora kroz poticanje participacije gradana, hibridne umjetničko-istraživačke projekte usmjerene na promišljanje društvenih fenomena i urbane strukture. [BLOK] radi na stvaranju i održavanju kontinuiteta umjetničkog djelovanja u javnom prostoru. Projekti ostvareni unutar programa izmiču tradicionalnim formalnim i disciplinarnim klasifikacijama; njeguju se multimedijalnost, multidisciplinarnost i interdisciplinarnost, preklapanje vizualnih, glazbenih i scenskih umjetnosti kao i umjetnosti i urbanizma, arhitekture, dizajna, sociologije i drugih društveno-humanističkih disciplina. Cilj je holistički, inovativni i višeslojni pristup problematici.

Medijski pokrovitelji:
Kulturpunkt.hr, Zarez, H-Alter, Net.hr, Pogledaj.to

http://www.urbanfestival.hr/11/hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12547 )