Logo


Naslov članka: Premijera filma 'Ona koja se kupala na Bačvicama' u kinu Grič 30. rujna 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 28 September 2011 - 23:46:04

Premijera filma „Ona koja se kupala na Bačvicama“


Kratki dokumentarac o Splitu i njegovim stanovnicima 30. rujna u kinu Grič

Sonja Protić je vremešna udovica Vinka Protića, hrvatskog slikara iz Splita gdje ona još i danas živi u svom, njihovom stanu. Tvrdi da ne zna koliko točno ima godina tj. da je mlađa jer su knjige rođenja u Braču izgorjele za vrijeme 2.svjetskog rata.Nekada najljepša žena Splita, a danas baka Sonja, svoje dana provodi u stanu razgovarajući na telefon sa sinovima i unučadi, i šetnji ili kupanju na Bačvicama sa svojim prijateljicama, također udovicama koje su u Splitu preživjele ratove, osvajanja, rad, stvorile obitelji, rodile djecu, vidjele devastaciju Splita i njegovu ponovnu izgradnju, promjene koje su zadesile njihovu najdražu plažu Bačvice i nadživjele svoje muževe.Bačvice su joj nadraži dio grada, a njihov obilazak najdraži dio dana. Kao mlada djevojka počela ih je obilaziti i ovdje se kupati, a to rado čini i danas…

Kroz priču bake Sonje i drugih baka Splita te fotografije i arhivske snimke starog Splita pokušavamo se prisjetiti duha vremena koji je onda vladao te prvenstveno udovicama koje svakodnevno posjećuju Bačvice, svoj raj na zemlji.

Scenarij filma je napisala Tena Bošnjaković, režirale Dijana Protić i Tena Bošnjaković, snimatelji su Tomislav Vincetić Ladišić i Tena Bošnjaković, snimateljica tona je Jasna Čagalj, montažeri Marija Kobić i Jerko Ban. U filmu sudjeluju Sonja Protić, Mirjana Korin, Ana Grabovac, Hanja Ozretić i Nives Petković. Dokumentarac je nastao u produkciji Udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture – Sintoment.

Kratki dokumentarni film „Ona koja se kupala na bačvicama“ je film o Splitu i njegovim stanovnicima, prvenstveno bakama i udovicama koje su svoje najljepše godine provele radeći i živeći u Splitu u razdoblju od ’50-tih do ’70-tih godina. Premijera filma bit će 30. rujna (petak) u 20 sati u kinu Grič, Jurišićeva 6 u Zagrebu.

…pogledajte promo trailer…

http://www.youtube.com/watch?v=1FJcYxCSMgw


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12535 )