Logo


Naslov članka: Premijera dokumentarnog filma ‘Cinema Komunisto’ u kinu Europa (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 24 September 2011 - 00:43:22

Svečana premijera dokumentarca Cinema Komunisto uz izložbu fotografija velikih formata ‘Producent u sjeni’ održat će se u četvrtak 29. rujna 2011. u 20 sati u kinu Europa, Varšavska 3. Premijeri će prisustvovati redateljica, dio ekipe filma te neki od protagonista. Film s više od 10 međunarodnih nagrada prikazan u konkurenciji IDFA-e i Tribeca Film Festivala.

Kada stvarnost odstupi od zadanog scenarija, tko bi odolio da na filmu ne stvori zemlju snova?

Koja je tajna pulskog filmskog festivala? Zašto je Tito bio opsjednut kinematografijom, zašto su strani redatelji i glumci redovito snimali u Jugoslaviji, kako je stvarana filmska iluzija jedne zemlje i što je ostalo od nje? ‘Cinema Komunisto’, film mlade srpske scenaristice i redateljice Mile Turajlić donosi odgovore na ta pitanja i vodi nas na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije.

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=p08_G5I6BBs&feature=channel_video_title

Za premijeru je u prodaju pušten ograničen broj karata koje se mogu kupiti već sada na blagajni kina Europa. Ukoliko ne uspijete uhvatiti svoje mjesto na premijernom prikazivanju, ‘Cinema Komunisto’ od 30. rujna igra u redovnom programu Dokukina i kina Europa! Dan nakon premijere, u petak 30.9, Mila će razgovarati s publikom nakon projekcije u 21 sat u Dokukinu.

Istovremeno sa zagrebačkom i splitska premijera u Kinoteci Zlatna vrata, a nakon 29.09. i u ostalim kinima u Hrvatskoj.
CINEMA KOMUNISTO – ILUZIJA STVARANA ODOZGO

Leka Konstantinović bio je 32 godine Titov osobni kinooperater. U tom periodu prikazao mu je ukupno 8801 film o čemu je vodio uredne zabilješke. Zajedno s redateljem Veljkom Bulajićem, Titovim omiljenim glumcem Batom Živojinovićem i direktorima i zaposlenicima Avala filma, Leka se prisjeća kako je Maršal Tito koristio filmsku industriju da stvori 'zvanični narativ' nove države - Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Od natrule scenografije u 'gradu duhova’, u koji se pretvorila moćna Avala, do predsjednikove privatne sale za projekcije, pratimo čovjeka koji je opsesivno svake noći gledao filmove dok je danju, upravljajući zemljom, čitao, pa čak i prepravljao scenarije budućih filmova. Uz pomoć odlomaka iz više od 60 zaboravljenih jugoslavenskih filmova, 'Cinema Komunisto' je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu.

Mladoj redateljici Mili Turajlić ovo je prvi dugometražni dokumentarac na kojemu je radila četiri godine. Film je premijerno prikazan na najvećem svjetskom dokumentarnom festivalu IDFA u Amsterdamu u studenom 2010., a prikazan je i u konkurencije prestižnog Tribeca Film Festivala. Do sad je osvojio 11 nagrada u Srbiji, Italiji, Makedoniji, Urugvaju, Brazilu, Crnoj Gori te na Cipru i Kosovu a nedavno je nagrađen i nagradu Focal Internationala za kreativno korištenje arhive u umjetničkoj produkciji.

Mila se školovala u Londonu, Parizu i Beogradu, a prije nego se otisnula u redateljske vode radila je kao suradnica na produkcije Discovey Europe, Arte i BBC-ja te kao asistentica režije i koordinatorica produkcije na velikim američkim produkciama kao što su 'Apocalipto' Mela Gibsona, 'Fade to Black' Olivera Parkera, 'Brothers Bloom' Riana Johnsona te 'Human Zoo' u produkciji Luca Bessona.

Film je na srpskoj premijeri u beogradskom Sava centru privukao više od tri tisuće ljudi, što je najveća premijera jednog dokumentarca u toj zemlji ikada, a nakon toga je imao ograničenu distribuciju u kinima što je također presedan za jedan dokumentarac u toj zemlji.

Za premijeru je u prodaju pušten ograničen broj karata koje se mogu kupiti već sada na blagajni kina Europa. Ukoliko ne uspijete uhvatiti svoje mjesto na premijernom prikazivanju, ‘Cinema Komunisto’ od 30. rujna igra u redovnom programu Dokukina i kina Europa! Dan nakon premijere, u petak 30.9, Mila će razgovarati s publikom nakon projekcije u 21 sat u Dokukinu. Istodobno sa zagrebačkom kreće i splitska kino distribucija pa od 29.09. film možete pogledati i u Kinoteci Zlatna vrata.

Scenaristica i redateljica: Mila Turajlić / direktor fotografije: Goran Kovačević / producenti: Dragan Pešikan, Iva Plemić Divjak, Mila Turajlić, Dejan Petrović / montažerka: Aleksandra Milovanović / kompozitor: Nemanja Mosurović / dizajner zvuka: Aleksandar Protić / produkcija: Dribbling Pictures u suradnji s 3K Productions & Intermedia Network / distribucija: RESTART label 019

Recenzije:
'Visoko profesionalan i nadahnut rad vješto nas vodi kroz gorko-slatku prošlost socijalističke Jugoslavije i njene propagandističke i grandiozne kinematografije.' -Vrijeme
'Film čije samo postojanje potvrđuje i produbljuje njegov smisao. Cinema Komunisto briljantno prepričava priču jedne države kroz njezine filmove' -New Jersey Newsroon
'Mila Turajlić odaje počast pokojnom društvu iskopavajući njegovu nekoć uspješnu filmsku kulturu u ovom elegantno konstruiranom spomenaru. Kino, kao i država koja ga je oformila, bilo je veličanstvena iluzija i dan danas oplakivana.’ -Village Voice

Nagrade i festivali:
TRIESTE FF, Italija – Alpe Adria Cinema nagrada za najbolji dokumentarac / IT'S ALL TRUE, Brazil – posebno priznanje / VIEWS OF THE WORLD, Cipar – nagrada publike / URUGUAY IFF – posebno priznanje / FOCAL INTERNATIONAL AWARD FOR CREATIVE USE OF ARCHIVAL FOOTAGE IN AN ARTS PRODUCTION / UNDERHILLFEST, Crna Gora – nagrada publike, posebno priznanje / MAKEDOX, Makedonija – Young Onion Award (najbolji debitant) / CINEMA CITY, Srbija – nagrada publike, nagrada za najbolju montažu / DOKUFEST, Kosovo – Best Balkan Newcomer / IDFA – First Appereance konkurencija / TRIBECA FF - konkurencija / HOT DOCS…

Sve ostale informacije o filmu i autorima, kao i trailer te fotografije iz filma u velikoj rezoluciji možete pronaći na službenim web stranicama:
http://www.dokukino.net
http://www.cinemakomunisto.com


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12495 )