Logo


Naslov članka: Premijera dokumentarnog filma 'Trogir - život pod zaštitom UNESCO-a' u kinu Tuškanac (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 22 September 2011 - 21:59:32

Premijera u kinu Tuškanac, petak 23. rujna u 20 sati

TROANTICO
Trogir - život pod zaštitom UNESCO-a
Dokumentarni film
Autori: Darko Mihalić, Boris Orešić
Trajanje: 43'
Hrvatska 2011.
Snimljeno u HD formatu

Život stanovnika Trogira uvelike je obilježen činjenicom da žive na kamenu na kojem je ispisana povijest od barem dvije i pol tisuće godina. Kontinuitet gradskog života, koji se nije prekinuo od antičkog vremena do danas, kao i iznimno vrijedni kulturni spomenici razlog su što se Trogir od 1997. nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. U zaštićenoj jezgri cijele godine živi oko tisuću ljudi. Tu su gotovo sve javne institucije, poput suda, osnovne škole, gradske uprave, muzeja, kao i brojne trgovine, restorani, kafići, galerije, banke...Dokumentarni film "Trogir - Život pod zaštitom UNESCO-a" dinamična je priča o čarima života u kamenoj jezgri gdje ljeti vlada turistička vreva, a zimi pustoš maloga mediteranskog mjesta. Snimljen je u HD formatu. Traje 43 minute. Stručnu potporu realizaciji filma dalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Trogirani govore o svom životu. Vedran Harašić mladi je pjevač tradicionalnih pjesama koji uz to radi kao ribar zajedno s dvojicom braće te kao bravar u brodogradilištu. K postolaru Toniju Parčini svi dolaze popraviti cipele i popričati o svakodnevnim problemima: njegova je radionica važno mjesto društvenog života. O važnosti očuvanja gradskog života govori trogirski povjesničar umjetnosti dr. Ivo Babić.

U Trogiru umjetnici i danas neprestano stvaraju nove slike i kipove, a stare se kuće obnavljaju kamenom koji se, kao u davna vremena, vadi u kamenolomu blizu grada. U dvorištima se još suši rublje, a uskim kamenim uličicama širi se miris domaćega ručka i tradicionalnih kolača. I to su trogirske atrakcije, možda podjednako vrijedne kao i spomenici.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12483 )