Logo


Naslov članka: Roman 'Židov iz Šangaja' egzotična priča o liječniku u ratnom i ljubavnom vrtlogu (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 21 September 2011 - 00:26:10

Emilio Calderón
Židov iz Šangaja
Roman
prevela sa španjolskog Tamara Horvat Kanjera
Cijena: 139,00 kn
Cijena s popustom: 125,10 kn
Broj stranica: 240
Uvez: meki
Godina izdanja: 2011
Visina: 225 mm
ISBN: 978-953-266-302-0
Naslov izvornika: El judío de Shanghai
Pročitaj poglavlje
Napustivši Francovu Španjolsku, mladi španjolski liječnik Martin Niboli radi na brodu Conte Biancamano koji plovi do Šangaja. Ima težak zadatak: pregledava židovske emigrante kako bi otkrio moguće bolesti koje bi se mogle razviti u epidemiju kad se lađa nađe na pučini, dakle o njemu ovisi tko će od njih uspjeti umaknuti nacističkom progonu. Na jednoj od plovidbi upozna čudan par, nalik protagonistima grčkih tragedija - starog Židova Leona Blumenthala i njegovu suprugu Noru. Zaljubivši se u mladu ženu obilježenu teškom prošlošću, Niboli ih prati i iskrcava se u Šangaju, gdje igrom slučaja postaje španjolski konzul te nastoji održati neutralnost, usto pomažući kao liječnik. Pod japanskom okupacijom u dotad mirnom, ali i dekadentnom gradu započinje vrtlog nasilja i progona koji zaprijeti svima - od kineske sluškinje zvane Namirisani Oblak do samog Nibolija.

'Židov iz Šangaja' omiljenog španjolskog autora Emilija Calderóna živopisno izlaže priču o mladom čovjeku u ratnom vrtlogu. Premda su glavni likovi izmišljeni, povijesna potka romana dočarava stvarnu situaciju u Šangaju i Kini tijekom Drugog svjetskog rata. Puna napetih scena koje se nižu pod koprenom opijuma i baruta, ova je knjiga uzbudljivo štivo o jednom egzotičnom gradu i jednoj krvavoj epohi.


Emilio Calderón

Emilio Calderón, rođen u Malagi 1960., povjesničar je, izdavač i pisac. Godine 1984. diplomirao je modernu povijest na sveučilištu Complutense u Madridu, a 1989. osnovao nakladničku kuću Cirene. Nakon povijesnih eseja (Povijest velikih udesa Španjolske, Ljubavi i mržnje Filipa II. i dr.), 1995. je počeo pisati romane za mlade i pripovijetke za djecu. Otad je objavio desetak naslova, među kojima se ističu 'Mumija koja me je voljela', 'Nastavak zločina u Rimu', 'Rim ne plaća izdajice', 'Zapaljeno nebo i druge zagonetke', 'Posljednji zločin u Pompejima' i 'Zagonetka zaključane sobe'. Godine 2003. dobio je stipendiju Valle-Inclan Španjolske kraljevske akademije za boravak u Rimu. Živio je u Madridu, Rimu i Manili. Život u filipinskome glavnom gradu promijenio je njegov pogled na društvo i svijet. Mrzi društvenu nepravdu i smatra da političari nikada ne odgovaraju na istinske potrebe društva. Voli putovanja, koja za njega nisu puko mijenjanje mjesta nego prije svega, kako je rekao Anatole France, oslobađanje od iluzija i predrasuda. 'Stvoriteljeva karta' (2006.) njegov je prvi roman za odrasle. Nakon njega objavio je još nekoliko romana za odrasle, među kojima se ističe 'Židov iz Šangaja' (2008.).


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12466 )