Logo


Naslov članka: 'Dominikanci u Hrvatskoj' - predstavljanje monografije u Galeriji Klovićevi dvori (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 21 September 2011 - 00:16:36

GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI I HRVATSKA DOMINIKANSKA PROVINCIJA PREDSTAVIT ĆE KATALOG „DOMINIKANCI U HRVATSKOJ“ U PONEDJELJAK, 26. RUJNA 2011. U 19 SATI U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI, JEZUITSKI TRG 4, ZAGREB

NA PREDSTAVLJANJU ĆE SUDJELOVATI
VESNA KUSIN, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori
FR. ANTO GAVRIĆ, OP, provincijal
FR. BRUNO CADORÉ, OP, Učitelj Reda propovjednika
AKADEMIK IGOR FISKOVIĆ, urednik kataloga
U srpnju ove godine u nakladi Galerije Klovićevi dvori tiskana je monografija "Dominikanci u Hrvatskoj", odnosno katalog istoimene izložbe održane od 20. prosinca 2007. do 30. ožujka 2008. u organizaciji Galerije Klovićevi dvori i Hrvatske dominikanske provincije. Ovo izdanje na više od pet stotina stranica daje presjek kulturno-umjetničke baštine Dominikanskoga reda na našim prostorima. Osim umjetničke baštine dominikanaca u Hrvatskoj – skulpture, slikarstva, umjetničkog obrta, iluminiranih rukopisa, antifonarija, knjiga, fotografija i tlocrta arhitektonskih sklopova crkava i samostana, predstavljen je i ukupni kulturni doprinos Reda propovjednika kao što su školstvo, knjižnice, filozofija, književnost i glazba. Izložba, a sada i ovaj katalog, živopisno prikazuju poslanje Reda propovjednika, njegovo stvaralaštvo, propovijedanje kroz likovnu umjetnost i kulturu te predstavljaju vrijedan doprinos obilježavanju 800. obljetnice Dominikanskog reda.
Urednik kataloga je akademik Igor Fisković.


Posebno nas raduje što će predstavljanje kataloga u Galeriji Klovićevi dvori uveličati i Učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadoré, OP, koji se od 19. do 30. rujna nalazi u službenom pohodu Hrvatskoj dominikanskoj provinciji.


…Premda nisu imali svog Fra Angelica, hrvatski dominikanci baštinili su tijekom osmostoljetne prisutnosti na hrvatskom tlu brojna umjetnička djela. Kao naručitelji, za gradnju i opremu svojih crkava i samostana angažirali su mnoge domaće i strane graditelje, slikare i kipare te majstore različitih vodećih radionica umjetničkoga obrta. Stoga i nakon burne povijesti, u kojoj je mnogo toga nestalo, o njihovoj ulozi u hrvatskoj umjetničkoj baštini svjedoče crkve i samostanski kompleksi, slike i skulpture proslavljenih starih majstora, raskošni iluminirani rukopisi, kodeksi i inkunabule, dragocjene knjižnice, bogato urešena misna ruha, skupocjene relikvije, minuciozno liturgijsko posuđe te vrhunski nakit, prinesen kao zavjetni dar. Galerija Klovićevi dvori, koja sustavno predstavlja naslijeđe crkvenih redova, izložbom „Dominikanci u Hrvatskoj“ otkriva dominikanske prinose hrvatskoj kulturnoj baštini.
(iz teksta Vesne Kusin)


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12465 )