Logo


Naslov članka: UrbanFestival 2011: 6.-9.10.11, nove umjetničke akcije, konferencijski i filmski program (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 21 September 2011 - 00:00:18

UrbanFestival
6.-9. listopada 2011.
//ZAGREB, KINO GRIČ, JAVNI GRADSKI PROSTORI


Zagreb, 20. rujna 2011. Glavna novost vezana uz festival koji se već cijelo desetljeće bavi pitanjima javnoga prostora i javnosti u najširem smislu, UrbanFestival, odnosi se na hrabru odluku da svoj program više ne stišće u nekoliko dana godišnje već da se dešava tijekom cijele godine. Tako se ovogodišnji UF odvijao prvih dana ljeta, tijekom lipnja i srpnja, a nastavak stiže s prvim jesenskim danima, početkom listopada. U sklopu umjetničkog dijela programa predstavlja četiri nova rada, a pripremljeni su konferencijski i filmski programi.


Specifičnost UrbanFestivala jest u tome što ne prikazuje/dovodi/reproducira već gotove radove već kontinuirano radi na produkciji novih radova – poziva umjetnike da se uhvate u koštac s konkretnim, gorućim pitanjima ili da u suradnji s lokalnim stanovništvom, umjetnicima, udrugama ili stručnim pojedincima prilagode postojeće radove lokalom kontekstu. Poštujući zadane principe listopadski program UrbanFestivala predstaviti će nam umjetnički program unutar kojeg ćemo svjedočiti rezultatima rada četvero umjetnika na četiri različite teme.Nicole Hewitt i Dubravka Sekulić tematiziraju probleme školstva, prava na stan, privatizacije i egzistencijalnog minimuma

Nicole Hewitt hrvatska je filmska i video umjetnica koja će se baviti problemima financiranja visokog obrazovanja i u svoj rad uključiti studente, đake i profesore. Hewitt je, naime, osnovala Pučku školu čiji se plan rada formira kolektivno, ne postoji hijerarhija ‘voditelja’ i ‘vođenih’. Osim stjecanja znanja, u Pučkoj školi možete dijeliti vlastito znanje sa svim zainteresiranim polaznicima, a da se pri tome poštuje vaše pravo na - nestručnost. Jedini obavezni predmet je bubnjanje, ostali su izborni. Upisi još traju, prijaviti se i predložiti nove predmete mogu svi na adresi http://puckaskola.wordpress.com

Dubravka Sekulić arhitektica je iz Srbije koja se već neko vrijeme bavi pitanjima egzistencijalnog minimuma, prava na stan i privatizacijom. Za listopadski je UrbanFestival pripremila rad pod nazivom Par stvari koje znam o neboderima. Isti uključuje arhitektonsku turu minibusom kojom će se obilaziti značajni zagrebački neboderi, postavljanje info ploča na svaki od njih te porinuće internet stranice s informacijama o neboderima kojima se bavila i s mogućnošću da se pridonese fotografijama i osobnim pričama vezanim uz njih.


Michelle Teran predstavlja sasvim poseban portret garda Zagreba, a Jonas Staal propituje svijest o javnom i privatnom

Ako ukucamo u tražilicu YouTubea pojam 'Zagreb' ili 'Split', izlistati će nam se veliki broj raznoraznih snimaka različitih autora koji se gradom bave iz profesionalnih razloga ili čiste razbibrige. Kanadska će umjetnica Michelle Teran, uz malu pripomoć minibusa i zainteresiranih putnika, posjetiti neke od autora tih filmova koji tvore prilično poseban i počesto bizaran portret Zagreba. Akcija nizozemskog autora Jonasa Staala izvest će se u samom centru Zagreba, propitivati će se svijest o javnom i privatnom, a zbog boljih rezultata same akcije, festival je pristao na silencio stampa stoga o akciji i rezultatima više po njenom završetku.


Konferencijski program sljubiti će predstavljanja radova s lipanjskog dijela UrbanFestivala i srodna teorijska predavanja

Osim umjetničkog programa, koji će se početi održavati s prvim danima listopada i trajati do 9. listopada, UrbanFestival je pripremio konferencijski i filmski program (6.-9. listopada, Kino Grič). Konferencijski program sastoji se od predavanja u kojima će se na zanimljiv način susresti teorija i praksa. Tako će se na svako teoretsko predavanje, primjerice Srećka Horvata, Irfana Hošića ili Bojana Mucka, sljubiti po jedno praktične prirode i to u izvedbi/predstavljanju autora i njihovih radova/akcija s lipanjskog UrbanFestivala, primjerice Rafaele Dražić, Ane Zubak ili Urbanog povrtnjaka. Konferencijskim dijelom svoga programa UrbanFestival želi otvoriti prostor novim pitanjima i izložiti se zdravoj dozi samokritičnosti.


Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima

Filmski program listopadskog UF-a naslovljen Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima sastavio je Petar Milat, filozof i teoretičar, koordinator teorijskog, izdavačkog i muzičkog programa Multimedijalnog instituta. Tri pomno odabrana filmska naslova prikazivati će se s 35 mm filmskih vrpci u intimi male dvorane Kina Grič, a oni su: Loos Ornamental Heinza Emigholza te Orly i Marseille Angele Shanelec. Prvi je dokumentarni portret čuvenog češko-austrijskog arhitekta Adolfa Loosa, Marseille u dva grada (Berlinu i Marseilleu) prati nerealizirane i nesretne ljubavi jedne mlade fotografkinje, dok je Orly filmska studija jednog paradigmatskog (ne)mjesta – pariške zračne luke – i likova koji u njemu borave.UrbanFestival organizira [BLOK] - neprofitna nevladina organizacija koja producira i organizira inovativna umjetnička događanja, radi na širenju i promjeni javnog prostora kroz poticanje participacije gradana, hibridne umjetničko-istraživačke projekte usmjerene na promišljanje društvenih fenomena i urbane strukture. [BLOK] radi na stvaranju i održavanju kontinuiteta umjetničkog djelovanja u javnom prostoru.

Projekti ostvareni unutar programa izmiču tradicionalnim formalnim i disciplinarnim klasifikacijama; njeguju se multimedijalnost, multidisciplinarnost i interdisciplinarnost, preklapanje vizualnih, glazbenih i scenskih umjetnosti kao i umjetnosti i urbanizma, arhitekture, dizajna, sociologije i drugih društveno-humanističkih disciplina. Cilj je holistički, inovativni i višeslojni pristup problematici.

U jedanest godina djelovanja nanizao se zavidan broj akcija, među kojima izdvajamo nekolicinu najzanimljivijih:
Tom Gotovac, 2001 - Čišćenje površina koje su zagadili odašiljatelji poruka

Za trajanja festivala 2001. Tom Gotovac je (o)čistio gradske fasade od 'ideološki provokativne grafiti bolesti'.
Lina Kovačević, 2003 - Edit this Banner
Edit this Banner je interaktivna web-instalacija koja se bavila odnosima oglašavanja na internetu, javnog naspram privatnog sadržaja te pitanjem kontrole okoliša koji je novčano određen oglašivačem. Instalacija je omogućavala kreiranje sadržaja bannera koji je tom intervencijom postao nepredvidljiv i ovisan o slučajnim oglašivačima.

Ligna, 2006 - Radio Mamutica

Njemački radio kolektiv Ligna zajedno sa stanarima zagrebačke Mamutice uspostavio je piratsku radio stanicu za vrijeme trajanja festivala. Radio stanica je služila i kao platforma za aktivističku borbu stanovnika Mamutice protiv izgradnje crkve na velikoj livadi ispred.
Igor Marković i Barabara Blasin, 2006 - Ženski vodič kroz Zagreb

Istraživački projekt koji je rezultirao knjigom/vodičem propituje pisanje povijesti i vidljivost žena u stvaranju grada.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12463 )